Fakta | Lymfom

Lymfom – tillbaka till vardagen


Uppdaterad den: 2012-11-01
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Arbetet med att komma tillbaka till vardagen börjar när patienten är klar med behandlingen. Denna process är helt individuell och det är svårt att förutsäga hur det kommer att gå. Här nedan finns några punkter som kan ge lite bättre översikt över den här fasen.

Rehabilitering

När behandlingen är avslutad behöver många patienter ta det lite lugnt. Vare sig du har gått igenom en kortare eller längre behandling måste en del brickor falla på plats innan du fungerar som tidigare. Men många människor anser att livet aldrig kan bli precis som förr efter en sådan här sjukdom. En del tycker att livet har blivit rikare. Det är inte ovanligt att få nya värderingar och att prioritera annorlunda. Många är rädda för att få ett återfall i sjukdomen under lång tid efter avslutad behandling.

Många kan tycka att det är svårt att vända tillbaka till vardagen. Personalen som gav uppmärksamhet, svar och råd, är inte längre där. Familj och vänner önskar dig säkert det allra bästa men för många av dem räcker helt enkelt inte tiden till. De har sina egna bekymmer och många har kanske svårt att prata om cancer. Kanske vet de inte heller riktigt vilket stöd och uppföljning du behöver. Patienten måste ofta själv ta initiativ till att prata om sina problem och sin oro inför framtiden. De anhöriga tror ofta att du är nöjd med att vara frisk efter behandlingen. Det är oftast inte så enkelt.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Återfall

Ibland får patienterna återfall i sjukdomen. Det är en av orsakerna till att du måste gå på regelbundna kontroller när du har övervunnit sjukdomen. Det är inte ovanligt att patienten får gå på sådana rutinkontroller i fem till tio år.

Om du själv märker av en eller flera av punkterna nedan måste du söka läkare även om du precis har varit på eller ska gå på kontroll.

  • Besvärande svettningar nattetid.
  • Viktminskning utan någon förklaring.
  • En eller flera lymfkörtlar som har varit svullna en tid.

Om det skulle visa sig vara ett återfall är det viktigt att tänka på att chanserna är goda med en ny behandling.

Annons
Annons