Nyhet | Lymfom

Sjukgymnastik motverkar lymfödem

Annons

Lymfödem kan motverkas genom massage och träning av axeln, visar en ny klinisk studie som publiceras i tidskriften British Medical Journal. Det är forskare vid Alcalá de Henares-universitetet i Madrid, Spanien, som i en interventionsstudie totalt studerat 120 kvinnor som genomgått bröstcanceroperation med borttagande av lymfkörtlar i armhålan. Hälften av studiedeltagarna lottades till att få sjukgymnastik och utbildning under tre veckor, tidigt efter operationen, medan den andra hälften enbart fick utbildning.

När det hade gått ett år gjordes en uppföljning av 116 kvinnor. Då hade 7 procent av kvinnorna i gruppen med sjukgymnastik utvecklat sekundärt lymfödem, som är en vanlig komplikation efter bröstcanceroperation, medan det i kontrollgruppen var 25 procent. Ytterligare en skillnad var att lymfödemet diagnostiserades fyra gånger senare i behandlingsgruppen jämfört med i kontrollgruppen.

Annons
Annons

Forskarna drar slutsatsen att sjukgymnastik tidigt efter bröstcanceroperation med borttagande av lymfkörtlar, kan motverka sekundärt lymfödem i minst ett år efter operationen. Men samtidigt påpekar de att effekterna på längre sikt behöver studeras närmre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons