”Revolutionerande” behandling kan rädda cancersjuka

I sommar väntas ny ”revolutionerande” behandling mot cancer bli godkänd inom EU. Men svenska cancerpatienter kan få vänta länge.  


Publicerad den: 2018-03-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

”Revolutionerande” behandling kan rädda cancersjuka
Annons

– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, den nya behandlingen som redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter, enligt SVT.  

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Mördarceller från immunförsvaret 

CAR-T-cellmetoden går enkelt beskrivet ut på att man tar blod från den sjuke och plockar ut T-celler, så kallade mördarceller från immunförsvaret. Efter att de sedan utrustats med nytt syntetiskt DNA förs de återigen tillbaka in i den sjukes blodomlopp.  

Cellerna lär sig att känna igen cancercellerna i kroppen som de sedan angriper och förgör.  

De stannar även kvar i kroppen och förökar sig, vilket gör att man endast behöver en enda dos av behandlingen.  

Hälften är cancerfria 

Hittills har studier gjorts på döende patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Och uppemot 90 procent av deltagarna har svarat på medicinen, och hälften är, efter fyra till fem år, fortfarande cancerfria, rapporterar SVT.  

En revolutionerande metod – men dyr 

I USA beskrivs behandlingsmetoden som revolutionerande och i sommar väntas en europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänna metoden för behandling inom EU. Trots det kommer det dröja innan svenska cancerpatienter kan ta del av den.  

I Sverige är det är det så kallade NT-rådet, ett samarbete mellan landstinget, som ska bedöma vad behandlingen kostar i jämförelse med vilka hälsoeffekter den ger. Och i vår har rådet kallat till en hearing om CAR-T-terapi med olika experter. Men hur långt tid denna utvärdering kommer ta är ännu oklart, skriver SVT. 

Behandlingen är dessutom extremt dyr och riskabel. Idag kostar en dos runt fyra miljoner kronor, och patienter som genomgått behandlingen måste dessutom få intensivvårdsbehandling efteråt. 

Blodcancerförbundet: Patienter kommer dö

Men enligt Blodcancerförbundet är väntan ändå ”fullkomligt oacceptabel” och förbundets ordförande Lise-Lott Eriksson menar att patienter kommer dö i väntan på att svenska myndigheter utreder frågan. 

– Det här en behandling som ska bota. Ja, den är extremt dyr, men det måste ställas i relation till att dom som får behandlingen kan bli friska och kan bidra till samhället igen, säger Lise-lott Eriksson på förbundet, till SVT.

Annons
Annons

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levande-medicin-raddade-livet-pa-svart-cancersjuka
 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/blodcancerforbundet-patienter-kommer-att-do-i-vantan-pa-metoden

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 15:40 (3 år sen)

  Ekonomiska synpunkter på behandling är ofartbara i ett välfungerande land som vårt! Varför överväger man att bara ge behandling till yrkesaktiva i barn. Stor patientgrupp prioriteras bort! Inhumant!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 15:34 (3 år sen)

  Sista meningen är oroande. Betyder det att äldre och pensionärer inte "kvalificerar sig"
  för behandling ?

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 14:48 (3 år sen)

  Varför är det så dyrt? När det bara behövs ett behandlingstillfälle?