Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lymfom

Ny metod testas för att behandla leukemi

Genom att omprogrammera cancerceller till mördarceller har forskare funnit ett sätt att få leukemiceller att döda varandra. ”Det är en spännande metod”, säger överläkare Håkan Mellstedt.

Publicerad den: 2015-11-09

Annons

Akut myeloisk leukemi, eller AML, är en de vanligaste leukemiformerna som drabbar vuxna. Idag får närmare 300 personer om året cancerformen som innebär att en viss typ av vita blodceller insjuknar. Men nu har amerikanska forskare lyckats hitta ett sätt att omprogrammera dessa leukemiceller till cancermördande celler.

– Det är en spännande metod, men framför allt är det spännande fynd, säger Håkan Mellstedt, som är överläkare och professor vid Karolinska institutet samt Netdoktors expert, till Sveriges Radio.

Endast testats på celler

Forskarna har använt en specifik antikropp, ett särskilt protein som är en naturlig del av immunförsvaret, som man fäster på leukemicellens yta. Det triggar igång flera kemiska signaler som får cancercellen att utvecklas till en så kallad ”natural killer cell”, en NK-cell. Dessa mördarceller dödar därefter intilliggande leukemiceller.

Annons
Annons

Metoden ligger än så länge på försöksstadiet och har endast testats på celler. Mycket återstår innan det skulle kunna bli en ny behandling mot cancer, menar Håkan Mellstedt.

– Tumörbiologiskt är det här väldigt intressant. Men därifrån till en terapeutisk applikation är det långt kvar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.