Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lymfom

Lymfkärl – status för metastaser

Vävnad med få lymfkärl torde öka risken för cancercellernas spridning. Det visar en studie publicerad i Science Translational Medicine.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-07

Annons

Orsaken till att cancerceller sprider sig har länge varit en gåta men en ny studie visar på att miljön kring tumören spelar en stor roll. Det framgår av en artikel i Dagens Medicin. Efter att ha analyserat genuppsättningen hos nära 1600 tumörer från patienter med eller utan spridd tjock- eller ändtarmscancer kunde forskarna se ett tydligt samband. Hos patienter med få lymfkärl kring primärtumören var risken för metastaser dubbelt så hög som för patienter med många lymfkärl. Troligtvis är det svårare för immunceller att ta sig till tumören där omkringliggande vävnad har få lymfkärl.

Indikator för metastaser

Forskarna menar att upptäckten skulle kunna hjälpa läkare att förutse vilka patienter som ligger i riskzonen för att cancern sprids.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.