Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lymfom

Hög köttkonsumtion kan leda till lymfkörtelcancer

Personer som äter mindre kött löper mindre risk att drabbas av lymfomcancerformen non-Hodgkins lymfom. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Crititcal Reviews in Oncology and Hematology.
Annons

I studien har forskarna låtit sammanställa data från 33 olika studier där kostintag och risk för att utveckla Non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom bedömts.

Resultatet visar att personer som äter mycket kött har 22 procent högre risk att drabbas av Non-Hodgkins lymfom än de som äter mindre kött. Det skriver Läkare för framtiden på sin hemsida.

Forskarna lät även studera kopplingar mellan mjölkintag och Non-Hodgkins lymfom och fann att det finns tendenser till att en hög mjölkkonsumtion kan öka risken för att utveckla cancerformen.

Annons
Annons

Enligt forskarna i den aktuella studien finns det goda skäl till att minska på köttkonsumtionen eftersom mat från djurriket spelar roll i utvecklandet av non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.

Abstract till studien hittar du här 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.