
Hög köttkonsumtion kan leda till lymfkörtelcancer
I studien har forskarna låtit sammanställa data från 33 olika studier där kostintag och risk för att utveckla Non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom bedömts.
Resultatet visar att personer som äter mycket kött har 22 procent högre risk att drabbas av Non-Hodgkins lymfom än de som äter mindre kött. Det skriver Läkare för framtiden på sin hemsida.
Forskarna lät även studera kopplingar mellan mjölkintag och Non-Hodgkins lymfom och fann att det finns tendenser till att en hög mjölkkonsumtion kan öka risken för att utveckla cancerformen.
Enligt forskarna i den aktuella studien finns det goda skäl till att minska på köttkonsumtionen eftersom mat från djurriket spelar roll i utvecklandet av non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.
-
När cancer inkräktar på livet – Eva-Maria, 38, lever med myelom
Under ett träningspass knastrade det till i Eva-Marias bröstkorg, ett år senare får hon diagnosen myelom.
5 Kommentarer -
Bättre resultat med kontinuerlig behandling vid myelom
Under de senaste åren har flera framsteg gjorts inom hela blodcancerområdet och de nya behandlingarna har stor betydelse för personer som lever med någon form av blodcancer. För personer med myelom har nya behandlingar bidragit till längre överlevnad och relativt god li...
-
Läsarfråga: ”Är myelom ärftligt?”
Är myelom ärftligt? Hur stor återfallsrisk är det för Hodgkins lymfom om man inte haft några återfall på sju år? Här svarar Maria Strandberg, överläkare på hematologen vid medicinkliniken, Sundsvalls sjukhus, på läsarnas frågor om blodcancer.
1 Kommentarer -
Rapport: Patientröster om personcentrerad blodcancervård
Det pratas allt mer om att göra vården mer patient- och personcentrerad, men vad innebär det egentligen rent konkret? I en rapport från Blodcancerförbundet har man bland annat med hjälp av sina medlemmar försökt svara på frågan - utifrån deras perspektiv, patienternas p...
-
Enorm utveckling inom blodcancervården - men mycket kan bli bättre
ALMEDALEN: Blodcancervården gå framåt i utvecklingen och blir allt bättre för patienterna. Men samtidigt finns det mycket kvar att förbättra. Bland annat råder det fortfarande brist på kontaktsjuksköterskor och kontinuitet i vården.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu