Hodgkins lymfom: Nytt läkemedel godkänt som behandling vid återfall

Efter studier från Akademiska sjukhuset har nu en ny immunstärkande terapi godkänts som behandling vid återfall av Hodgkins lymfom, en form av lymfkörtelcancer som ofta drabbar de som är yngre än 30 år. Detta uppmärksammas nu i samband med Internationella lymfomdagen.


Publicerad den: 2017-09-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Generellt är prognosen god och de allra flesta botas, men för patienter som haft mer än ett återfall är sjukdomen mycket svårbehandlad. Därför är det glädjande att det nu finns effektiv ny immunterapi för patienter med återfall, säger Daniel Molin som är överläkare på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Läs också: Här är de första sjukdomstecknen på lymfom

Daniel Molin var även den som för några år sedan ledde den kliniska studien som banade vägen för godkännandet av den nya behandligen. Då var man var de först i Sverige med att ge en patient en ny antikropp mot återfall av Hodgkins lymfom. Behandlingen är ett slags immunförstärkande terapi som hjälper kroppens eget immunförsvar att bekämpa tumören.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Fler studier om Hodgkins lymfom

Tillsammans med tyska forskare driver Daniel Molin också en studie som riktar sig mot äldre som nyinsjuknat i Hodgkins lymfom. Dessutom kommer snart en ny studie påbörjas, där man fokuserar på yngre patienter i mer avancerade stadier.

Läs också: Liselotte har follikulärt lymfom – kronisk cancer

Annons
Annons

Blodcancerförbundet bjuder in till temadag  

Om du vill lära dig mer om lymfom och dess undergrupper kan du ta dig till på hotell Scandic Crown i Göteborg den 16 september. Där uppmärksammar nämligen Blodcancerförbundet den Internationella lymfomdagen med en föreläsningsdag. Sju av de vanligaste undergrupperna  kommer belysas och de som föreläser är tre av de mest framstående hematologerna i Sverige.

 

Kort om lymfom

Runt 2000 personer i Sverige insjuknar i olika typer av lymfom. Lymfom är alltså ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Det finns 60 undergrupper där vissa är snabbväxande och kräver intensiv behandling, medan andra långsamväxande inte behöver behandlas över huvud taget.

De flesta formerna av lymfom är vanligare i de högre åldrarna, men så finns det Hodgkins lymfom som oftast debuterar i tjugoårsåldern. För de flesta formerna finns effektiva behandlingar som kan bota sjukdomen eller ge symptomfria perioder.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset och Blodcancerförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/naetverket-mot-cancer/pressreleases/blodcancerfoerbundet-slaar-paa-stort-i-samband-med-internationella-lymfomdagen-2141348?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-07-23 12:41 (3 år sen)

    Jag har varit sjuk i hodgkins lymfom till och från i 19 år. Jag har haft turen att det har funnits olika medeciner som kunnat trycka tillbaka sjukdomen. Nu när jag fått återfall igen,vet inte vilken gång i ordningen så får jag en anti kropp Opdivo som ger resultat men svåra biverkningar.
    Är det denna behandlingen som ni syftar till i artikeln?
    Mvh Lars Blomquist