Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Så upptäcktes min KLL – personer berättar med egna ord

Många som har kronisk lymfatisk leukemi, KLL, har inte haft några tydliga symtom innan diagnos. Sjukdomen upptäcks därför ofta i samband med blodprovstagning under ett annat vårdbesök. Andra sätt som KLL kan upptäckas på är i samband med förstorade lymfkörtlar. Cirka 85 procent av de som får diagnosen KLL, får den när sjukdomen är i ett icke behandlingskrävande skede. 


Publicerad den: 2022-05-13 Uppdaterad den: 2022-05-17

Annons

Här berättar 4 personer om hur deras KLL uppmärksammades:

Leukocytvärde var för högt

”Jag gick på en vanlig läkarundersökning 2020 när jag var 70 år. Capio 4000:- Allt var helt bra och frisk som en nötkärna. MEN läkaren frågade efteråt om jag var förkyld när blodproverna togs. Nej sa jag. Och då tog de om dessa och fann att leukocytvärde var för högt. Remitterades till Hematologen på USÖ. Konstaterades KLL. Går nu på kontroller och ännu inte medicinerad.”


Svullna lymfkörtlar efter covid-19-spruta

Upptäcktes via blodprov år 2017 eventuellt tidigare. Gjorde en närmare undersökning på Hematologimottagningen i Kalmar 2021 efter att jag efter den tredje covid-19-sprutan. Då svullnade lymfkörtlarna. Svullnaden var störst i den vänstra armhålan och stor som en golfboll. Jag fick sprutan i den armen.  Denna spruta innehöll Modernas vaccin. Vid de två föregående sprutorna, som innehöll Pfizers vaccin hade jag inte några biverkningar förutom lite ömhet. Vid besök hos min läkare enades vi om att han skulle remittera mig till hematologen. Där gjordes en noggrann undersökning av blodet och resultatet blev att vi ska hålla årlig kontroll. Om jag upplever förändringar i kroppen såsom stor trötthet m.m., ska jag kontakta hematologen. 


Opererades för äggstockscancer

Min kll upptäcktes när jag opererades för äggstockscancer för 6 år sedan. Jag fick göra en 2 operation där de sk skulle rensa magen . De op bort de organ som gick att ta bort , de upptäckte en förändring i en körtel vid blindtarmen och det visade sig vara kll. Jag blev helt botad från min äggstockscancer, jag går på kontroller på hematologen 1 gång om året, jag har inte fått några symtom än på min kll.

Annons
Annons

Gick ner i vikt och trött

Jag gick ner i vikt och trött. När jag besökte VC så såg han lymfkörtlarna på halsen och sedan blev jag kontrollerad hos KS.


Vill du också berätta om hur din KLL-upptäcktes? Skicka ett mejl till redaktionen: redaktionen@netdoktor.se

Läs också:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.