Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Lymfom |

Nya mediciner ger hopp åt patienter med kronisk leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi är den vanligaste formen av leukemi hos människan. Blodcancersjukdomen, som oftast drabbar äldre, har ett långsamt förlopp och många patienter lever i åratal utan besvär. För de patienter som drabbas hårt av KLL och som inte svarar på vanlig cellgiftsbehandling finns det sedan ett år tillbaka nya behandlingsformer som dödar cancercellerna med precision berättar Honar Cherif, hematolog och överläkare på Akademiska sjukhuset.

Annons

Varje år insjuknar cirka 500 personer i Sverige i kronisk lymfatisk leukemi, KLL som är en blodcancersjukdom. KLL är mycket sällsynt hos barn, ovanlig hos unga och drabbar oftast individer som är över sjuttio år. Sjukdomen beror på att det produceras för många lymfocyter, en typ av vita blodkroppar som är en viktig del av människans immunförsvar, och kännetecknas av ett stillsamt sjukdomsförlopp. En tredjedel förblir besvärsfria och hinner dö av någonting annat och många patienter behöver aldrig någon behandling eftersom de inte besväras av sin KLL.

- Hos de som får besvär och skador av KLL rör det sig om symtom som feber, viktminskning, svullna lymfkörtlar, aptitlöshet och uttalad trötthet. Då är det dags att sätta in behandling, säger Honar Cherif, hematolog och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som dagligen möter många blodcancerpatienter i sitt arbete.

KLL diagnostiseras genom blodprov 

KLL-diagnos ställs genom blodprov. Många patienter som visar sig ha KLL har varit hos sin husläkare för ta ett blodprov för någonting annat som till exempel diabetes, prostatabesvär, infektion eller högt blodtryck.

Annons
Annons

- Då KLL ofta är symtomfri och patienten mår bra kommer det ofta som en chock när de får höra ordet leukemi. Men KLL är oftast en stillsam variant av leukemi och inte aggressiv som andra former av leukemi, säger Honar Cherif.

När det är dags att analysera patientens blodprov upptäcker man att det är någonting som inte ser normalt ut då man ser ett ökat antal lymfocyter i blodet. Genom att göra mer detaljerade analyser av lymfocyterna kan man sedan bekräfta diagnosen KLL. Dessutom, tack vare analys av det som kallas prognostiska markörer kan man, på detaljnivå, analysera kromosomer och DNA från cancercellerna och därmed bättre kunna kartlägga hur aggressiv eller stillsam sjukdomen är.

Nya mediciner för svårt sjuka KLL-patienter

Mellan 50 – 70 procent av alla KLL-patienter kommer att behöva behandling någon gång. Den standardbehandling som erbjuds består av olika cellgifter i kombination med antikroppar. Förutom att döda cancerceller skadar och dödar cellgiftet även friska celler, något som kan ge biverkningar som till exempel illamående, kräkningar, håravfall, och extrem infektionskänslighet. En del patienter svarar på behandling under flera års tid utan att behöva få nya cellgifter medan andra får återfall tidigt. För vissa patienter hjälper det dock inte med vanliga cellgifter.

- Det är inte alltid patienten svarar på eller tål standardbehandling som baseras på cellgifter. Sedan ett år tillbaka finns det två grupper av nya mediciner som ger stora möjligheter till patienter med svår KLL. För bara ett par år sedan hade vi inget att erbjuda dessa patienter men nu finns det alltså nya preparat som inger hopp även för de mest ”hopplösa” fallen. Preparat som inte dödar eller skadar friska celler, säger Honar Cherif.

Annons
Annons

Cancermedicin i tablettform 

Bland de nya medicinerna återfinns två nya grupper. Den ena gruppen kallas för ”nya generationen monoklonala antikroppar”. I den typen av behandling riktas antikroppar specifikt mot lymfceller och dödar dem utan att skada andra kroppsceller.

Den andra gruppen kallas ”riktad behandling (Targeted Therapy) med små molekyler” och fungerar på lymfocyternas signalsystem.

- Dessa små molekyler gör så att interaktionen mellan cancercellen och omgivande miljön i benmärgen och lymfkörteln blockeras. Cancercellerna mår helt enkelt inte bra och förlorar sin överlevnads drivkraft. Fördelen med riktad behandling med små molekyler är att de ges i tablettform och liksom de nya antikropparna kan ges till patienter som inte svarar på vanlig cellgiftsbehandling. Just nu sker det en fantastisk utveckling på blodcancerområdet. Inte bara gällande läkemedel utan även inom diagnostisering och prognostisering av olika blodcancerformer, säger Honar Cherif.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-01-6 13:32 (5 år sen)

  Har KLL sedan 5 år tillbaka. Har hittills inte fått någon behandling. Är trött, värker i hela kroppen och allra mest i mina ben, har täta infektioner, har hudproblem med utslag och brännande känsla i huden.
  Kan det vara dax att börja behandla min KLL nu?

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-2 16:31 (5 år sen)

  Jag är anhörig, min man som är sjuk i KLL gick igenom behandling förra året som avslutades våren 2018. Han har inte svarat så bra på behandlingen. Neutrofila värdena går inte upp så mycket som man hoppats. Jag undrar vart man vänder sig för att få mer information om ytterligare behandling, vi tillhör Gävleborgs Landsting och Hematologen Gävle.

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-1 15:18 (5 år sen)

  Har KLL har ingen medicin än.men blodvärden har blivit högre har fått ont i benen kan det orsaka av sjukdomen.är mycket ute ock går.

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-12 13:06 (5 år sen)

  En informativ artikel som ger hopp. Det är hustru, Berit, som har haft KLL i många år.
  Den har nu blivit aggressiv och hon har fått en behandling med cytostatika, drygt en vecka sen. Verkningarna är plågsamma, och om tabletterna är effektiva vore det en
  stor lättnad för henne.
  Vänligen
  Bert

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-31 10:10 (5 år sen)

  VILL GÄRNA FÅ MER INFO OM KLL


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons