Nya bud om cancerrisken med e-cigaretter

Personer som röker elektroniska cigaretter kan få i sig mer cancerframkallande ämnen än man tidigare har trott. Det visar ny amerikansk forskning.

Publicerad den: 2015-01-23
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är kemisten David Peyton med kollegor vid Portland State University som presenterar nyheten. De har hittat en ”dold” fraktion av det cancerframkallande ämnet formaldehyd i röken från e-cigaretter.

Fraktionen bildas i den elektroniska cigaretten när formaldehyd reagerar med glycerol och propylenglykol i den rökliknande vattenångan, som användaren andas in. Då skapas så kallade hemiacetaler vilka kan avge formaldehyd i lungorna.

Detta innebär att intaget av formaldehyd från e-cigaretter kan vara större än från vanliga cigaretter, enligt forskarnas beräkningar.

Annons
Annons

– Det finns flera andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter. Men våra fynd visar att ingen kan betrakta e-cigaretter som helt ofarliga. Det tar flera år förrän man ser de skadliga effekterna av rökning så det kan ta tio år innan vi har motsvarande belägg för e-cigaretter, skriver David Peyton i ett mejl till Dagens Medicin.

Enlig forskarnas beräkningar kan ett långvarigt användande av elektroniska cigaretter höja cancerrisken med 0.4 procentenheter under en livstid.

Hittills har den dolda formaldehyden endast studerats för ett specifikt märke av e-cigaretter. Dessutom bildades bara hemiacetalformerna när cigaretterna användes med ett relativt högt volttal.

Annons
Annons

Den nya studien är ändå intressant, menar Martin Burman som är utredare på Läkemedelsverket.

– Det är känt sedan tidigare det kan finnas formaldehyd i e-cigarettröken. Resultaten visar vikten av att reglera produkterna och därmed låta dem genomgå ordentliga toxikologiska tester innan de får säljas, säger han till Dagens Medicin.

Vad är din åsikt om e-cigaretter? Är de farligare än användarna tror? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-01-31 15:05 (4 år sen)

    Dom kan nog va farliga. jag har slutat att röka. Visst hade jag e-cigarett. Men jag hade utan nikotin. DEt finns. Jag hade rökt i 59 år. Gick bra,även om det va lite tufft i början, Mitt barnbarn ladda ner appen RÖKFRI. och den gjorde nytta för mig.


Annons
Annons
Annons