Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungcancer

Ny studie ska visa rätt behandling för lungcancersjuka

En majoritet av alla som drabbas av lungcancer avlider, oftast för att sjukdomen inte upptäckts i tid. Men en grupp patienter kan räddas av behandling också i ett avancerat stadie av sjukdomen. Med en ny studie ska det bli lättare att identifiera vilka patienter som bäst svarar på behandling även i ett sent skede.
Annons

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Varje år insjuknar runt 3 700 personer, och av dessa avlider 2 500 personer. I bara omkring 15 procent av fallen upptäcks tumören så tidigt att den inte hunnit sprida sig – i dessa fall kan patienterna erbjudas en operation som kan bota dem. Om patienten inte kan opereras är femårsöverlevnaden under 5 procent. Men med nya behandlingar på senare år har man upptäckt en patientgrupp som svarar på de nya målinriktade läkemedlen bättre än andra, och som också har bättre överlevnad.

– I dag får mellan fem och tio procent av lungcancerpatienterna någon form av nyare målinriktad biologisk behandling. Andelen skulle kunna öka med en enklare och snabbare identifiering av rätt patienter, säger professorn Elisabeth Ståhle i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Nu ska Ståhle tillsammans med flera andra forskare försöka identifiera vilka patienter det är som har störst nytta av dessa nya målinriktade behandlingar.

Annons
Annons

– I nuläget måste vi utgå från ett vävnadsprov från själva tumören, vilket kräver besvärlig provtagning och ibland även operation. Ett syfte med studien är att via ett enkelt blodprov snabbare hitta mutationer i blodet och därmed kunna erbjuda de nya, effektivare läkemedlen, så kallade EGFR- och ALK-inhibitorer, till rätt patienter. Tidig upptäckt är viktigt både för att snabbt välja rätt åtgärd eller behandling, men också för att undvika att tumören sprider sig, säger Elisabeth Ståhle.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons