Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Checklista inför läkarbesöket för dig med lungcancer

För att få ut så mycket som möjligt av ett läkarbesök är det bra att förbereda sig. Det är viktigt att få tid att ställa de frågor man har och få möjlighet att föra en dialog med läkaren rörande behandling och behandlingsmål. Här följer tips på hur du med lungcancer kan förbereda dig för att få ut det bästa av din vård och omsorg.


Publicerad den: 2022-06-21

Annons

Förbered dig 

Skriv ner dina frågor och ämnen som du vill diskutera – som förändringar i ditt tillstånd, biverkningar eller om du har funderingar om din nuvarande behandling. Se till att du får svar som du både förstår och kan ta till dig.

Ta med dig en närstående

Det kan hjälpa dig att slappna av och våga fråga. När man är två kan det också vara lättare att tillsammans ta till sig och förstå den information som vårdpersonalen ger. 

Sammanfatta informationen och få informationen skriftligt

Anteckna eller be om en skriftlig sammanfattning om vad ni kom fram till under vårdbesöket. Att få informationen i skrift ger stöd åt minnet och samtidigt lär du dig mer om din sjukdom och behandling.

Annons
Annons

Enligt patientlagen har du som patient rätt att begära att din vårdgivare ger informationen i skrift om du (eller en närstående/vårdnadshavare) ber om det. 

Du har också rätt att få information på ett sätt som du förstår. Personen som ger dig information om din sjukdom och behandling, exempelvis en läkare, ska så gott det går försäkra sig om att du som mottagare förstått innebörden och betydelsen av den information som du fått. 

Du har rätt att vara delaktig i utformningen av din vård

Vården ska så långt som möjligt utformas och även genomföras i samråd med dig som patient. Om du själv ska genomföra vissa vård- eller behandlingsåtgärder ska dessa utgå från dina önskemål och dina individuella förutsättningar.

Prioritera

Ofta är vårdbesöken kortare än vad man kanske hade önskat. Se därför till att ta upp de allra viktigaste funderingarna i början av mötet så att du vet att du kommer få svar på dessa. 

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Ge hela bakgrunden

Berätta om allt, det är av största vikt att läkaren får hela bilden klar för sig . Exempelvis ska du berätta om du har dålig aptit eller sömn, känner oro, smärta eller är illamående. Lider du av avföringsrubbningar, trötthet, nedstämdhet eller upplever du problem med sexlivet? Behöver du kanske hjälp och stöd med att sluta röka? 

Tala också om för din läkare om du använder dig av alternativ eller komplementär medicin eller behandling. 

Du kan skriva upp det du vill ha sagt och ge till din läkare, på så sätt är det lättare att få med allt du vill ha sagt. Din läkare kan då även läsa anteckningen även efter ditt besök. Här kan du ladda hem ett färdigt formulär som du kan anteckna i.

Nästa möte

Lämna mötet med en överenskommelse om ungefärlig tidpunkt för nästa möte samt kontaktinformation till läkaren eller mottagningen. 

Följ upp

Om du har glömt att ställa en fråga under ditt besök, ring då mottagningen eller läkaren för att få ett svar. Be därför om att få kontaktuppgifter till någon på mottagningen som du lätt kan komma i kontakt med.

Kontaktsjuksköterska

Varje patient med cancersjukdom ska idag ha en så kallad kontaktsjuksköterska som man kan vända sig till med frågor om sin sjukdom. Kontaktsjuksköterskan tar vid behov kontakt med ansvarig läkare. Du ska få information om vem som är din kontaktsjuksköterska, och ha tillgång till ett telefonnummer (eller motsvarande) där du kan nå din kontaktsjuksköterska under kontorstid.
 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Roger 2022-12-27 12:40 (19 månader sen)

  Symtom som jag kände innan diagnos Lungcancer Adenocarcinom Stadium 4. 2014
  1. Endast när jag fiskade fick jag fruktansvärt ont i ryggen. Måste väl berott på att någon nerv kom i kläm då båda händerna hålls tätt ihop framför mig. Hade många metastaser i mediastinum. Efter behandling försvann värken.

  2. Fingerspel höger hand. Pekfinger stasade/Domnade/ kändes som ström i fingret, efter 5 min flyttades till långfinger varpå pekfinger slutade, efter ytterligare några minuter flyttades det till ringfinger och långfingret slutade, efter några minuter var det lillfingrets tur och ringfingret slutade efter detta hoppade det till höger mungipa.
  Ingen av ovanstående symtom lyssnade läkare till. Efter diagnos fick jag höra att fingerspelet var typisk för hjärnmetastas/hjärntumör vilket jag också hade.

  Alltså: Bland symtom borde ryggont samt neuropati ingå


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.