Nyhet | Hudcancer

Ta chansen och kolla dina prickar under melanoma week

Den 15-19 maj är det dags för Euromelanoma week där omkring 40 hudkliniker runt om i Sverige är med i initiativet och erbjuder extra besökstider för att undersöka födelsemärken – helt utan remiss.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-12
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Euromelanoma week är ett europeiskt initiativ som arrangeras årligen för att förhindra uppkomst och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.

Kampanjen har under åren vuxit från att arrangeras under bara en dag till att nu omfatta en hel vecka.

Läs också: Slopa osunda skönhetsideal och minska risken för cancer 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige, på drygt tio år har antalet diagnoser fördubblats. Under 2015 drabbades drygt 11 000 personer, varav närmare 4 000 var av den allvarligaste formen, malignt melanom.

Fler dör i melanom än i trafiken 

Det dör nästan 600 personer om året i Sverige till följd av hudcancer – det är som det ser ut idag fler än i trafiken.

Om du har förändringar på huden som du vill undersöka men inte lyckas få en tid under Euromelanoma week ska du vända dig till din vårdcentral. Vänta inte till nästa års melanomvecka! Vid behov kan din husläkare ordna remiss till en hudspecialist.

Annons
Annons

Här kan du se vilka kliniker i ditt område som erbjuder tider och hur du gör för att boka

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu