Nyhet | Hudcancer

Studie: Bättre överlevnad av kombinationsbehandling vid malignt melanom

Kombination av två läkemedel, med så kallade immuncheckpointhämmare, vid spritt malignt melanom ledde till att mer än hälften av patienterna levde efter fem år, enligt en ny analys som Dagens Medicin rapporterar om.


Publicerad den: 2019-10-02
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Studie: Bättre överlevnad av kombinationsbehandling vid malignt melanom
Annons

– Det är viktiga data som ger stöd för att patientgruppen har långvarig nytta av PD1-hämmare. Vi kan allt mer räkna med chans till bot både när en patient startar med immunterapi i kombination eller med PD1-hämmare i monoterapi, säger Gustav Ullenhag, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dagens Medicin. 

Analysen baseras på data från en randomiserad fas 3-studie med 945 patienter med spritt malignt melanom. Samtliga patienter var obehandlade sedan tidigare och lottades till en av tre grupper med olika läkemedelsbehandlingar: kombinationsbehandling, enbart nivolumab, eller enbart ipilimumab. 

Efter fem år var överlevnaden 52 procent bland de som fått kombinationsbehandlingen. För patienter med enbart en läkemedelsbehandling var överlevnaden 44 och 26 procent. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs även: Behandling vid malignt melanom

Annons
Annons
Annons
Annons

Tveksamt om svensk praxis ändras


Kombinationsbehandlingen kan bli aktuell för svenska patienter som har ett lågt uttryck av tumörmarkören PD-L1. Om resultaten från analysen kommer påverka praxis är dock inte troligt i nuläget. 

– Om svensk praxis kommer att förändras till följd av dessa nya fynd, så att fler får PD1-hämmare plus ipilimumab, är tveksamt. Totalöverlevnaden var inte statistiskt signifikant bättre för dem som fått kombinationsterapin jämfört med nivolumab som monoterapi, säger Gustav Ullenhag till Dagens Medicin. 

Vilka patienter som har mest nytta av en kombination av läkemedlen är i dag svårt att veta, men det är något som forskarna vill titta närmare på. 

Studien har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs även: Bilder på olika utslag och prickar

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/30/stod-for-immunkombo-vid-melanom/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu