Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Sola lugnt i vårsolen

Annons

När solen börjar titta fram på vårkanten är det viktigt att ta det lugnt med solandet eftersom huden då&nbsplätt blir bränd.
– Det handlar om att ta det försiktigt i början och inte bränna den bleka huden, säger docent Harry Beitner, överläkare vid Hudkliniken vid Karolinska sjukhuset till TT.

Sedan 1960-talet har forskarna sett en ständig ökning av antalet malignt melanom fall, samt andra former av hudcancer. Beitner påpekar att det bland annat kan bero på att allt fler har inomhusarbete, och därmed saknar ett naturligt skydd mot solens UV-strålning, och att vi har ändrade solvanor.
– En stor del av befolkningen har också resurser att snabbt och under kort tid vistas i områden med hög solintensitet, exempelvis områden som ligger närmare ekvatorn, säger han.

Annons
Annons

Några råd för att skydda sig är undvik för mycket sol mitt på dagen när solens korta UV-strålar är som starkast. Ha tunna men tätt vävda klädesplagg som inte släpper igenom så mycket ljus samt komplettera med solskyddsmedel.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.