Nyhet | Hudcancer

Satsar på hudundersökning för män

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Varje år avlider nästan 500 personer av den allvarligaste formen av hudcancer, så kallat malignt melanom, i Sverige. Men hudcancer går att bota om den upptäcks i tid. Särskilt männen behöver bli bättre på att undersöka sig.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-04-14
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Under de senaste tio åren har den årliga ökningen av hudcancerformen malignt melanom varit nästan sex procent. För att få fler att undersöka födelsemärken och andra misstänkta hudförändringar genomför svenska hudläkare, tillsammans med kollegor över hela Europa, nu kampanjen Euromelanoma.

- Majoriteten av de som kommer till oss för att kolla upp sina födelsemärken är unga kvinnor. Och visserligen ökar hudcancer kraftig också i denna grupp men de som löper störst risk att dö av hudcancer är medelålders- och äldre män, säger Ada Girnita, som är överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och koordinator för Euromalanomakampanjen i Sverige.

Ensamboende män är de som har lägst överlevnad vid malignt melanom.

Annons
Annons

Euromelanoma pågår i Sverige från den 5 till den 9 maj. Alla mottagningar har tidsbokning. Vanlig patientavgift och högkostnadsskydd gäller. För mer information om var och när undersökningstider finns besök: www.euromelanoma.org/sweden

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons