Malignt melanom: Så ska antalet cancertumörer i huden halveras

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer som orsakar 500 personers död varje år, och är den cancersjukdom som ökar mest i Sverige. I de flesta fall går dock sjukdomen att förebygga. Med olika samarbetspartners ska nu Bonnier Healthcare mobilisera mot sjukdomen och halvera antalet cancertumörer i huden.


Publicerad den: 2018-11-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Malignt melanom är en av de allra vanligaste hudcancerformerna
Annons

– Bonnier Healthcare vill i sin roll som integratör skapa en arena för omaka parter med potential att uträtta något stort tillsammans. Vi ser fantastiska möjligheter i att förena den fantastiska kunskap och erfarenhet som finns i den traditionella vården med kompetens hos mindre traditionella aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn, säger Isabelle Cehlin, läkare och projektledare på Bonnier Healthcare.

I projektet, som nu får stöd från Vinnovas Visionsdriven Hälsa, är målet att stärka individen, öka kunskapen om malignt melanom och om hur man gör för att hindra att sjukdomen uppstår. Man vill dessutom göra det lättare för personer att få tillgång till rätt kompetens i tid när man får symtom. På så sätt kan man snabbt få diagnos och behandling och hindra att sjukdomen blir allvarlig.

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Några aktörer: Forskare och digitalt hälsovårdsföretag

För att lyckas med detta kommer Bonnier Healthcare arbeta med olika typer av aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn. Några aktörer, som redan nu är med i projektet, är forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på KI och det digitala hälsovårdsföretaget WarOnCancer.

Annons
Annons

WarOnCancer jobbar med att förbättra den mentala hälsan hos människor som blir påverkade av cancer: patienter, anhöriga och överlevare. Vilken de bland annat gör med hjälp av en global plattform där alla som vill kan dela med sig, eller ta del av andra cancerdrabbades historier.

Genom att förena krafter som verkar mot samma mål ska man halvera antal maligna melanom som är tjocka (T2-4) eller metastaserande (spritt) vid diagnos till år 2025.

 

Ser gärna ett samarbete med engagerade landsting

Med denna utlysning testar Vinnova ett nytt grepp där man ger bidrag för att formulera en vision samt utarbeta samverkansformer kring ett utmaningsområde inom hälsa.

Annons
Annons

– Vi kommer nu börja med att bjuda in ytterligare aktörer som vi vill ha med oss i projektet och att i dialogen med dem fastställa en tydlig vision, förankra mål och hitta effektiva sätt att samarbeta, säger Isabelle Cehlin.

– Vi ser exempelvis gärna ett samarbete med engagerade landsting, till exempel genom regionalt cancercentrum, men vi är öppna för inspel från helt andra typer av aktörer.

Läs mer på Bonnierhealthcare.se >>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-12-5 10:44 (4 år sen)

  Tack för din kommentar Christian! Vi tar tacksamt emot tips som detta och kommer att kontakta dessa grupperingar i det fortsatta arbetet.

  Med vänlig hälsning,
  Isabelle Cehlin, projektledare

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-4 13:51 (4 år sen)

  Skall man föra krig mot melanom bör man engagera de som har mest kunskap i ämnet i Sverige och det är
  Svenska MELANOMSTUDIEGRUPPEN samt
  Svenska melanomregistret
  som alla är engagerade i frågan med forskning , registrering samt
  fortlöpande omarbetning av Nationella vårdprogr för Hudmelanom.

  Med vänlig hälsning Christian Ingvar, MD,PhD, Prof
  Lunds Univ