Nyhet | Hudcancer

Risker med solande nonchaleras

Annons

Antalet personer som drabbas av svår hudcancer, malignt melanom, ökar kraftigt i Sverige, och det är främst fallen hos personer över 55 som blir allt fler. Det visar nya siffror från det nationella melanomregistret. Förekomsten av tjocka melanomen har en ökningstakt på 6-7 procent bland personer över 55 år. Och detta är något som oroar överläkare Christer Lindholm, som sköter det nationella melanomregistret.
– Vi har haft ett ökande välstånd där vi kunnat åka bort på solresor i stor omfattning och ett ökat solariebruk. Det finns en industri med ett skönhetsideal som gör att man ska vara brun, att det är attraktivt och bra på många sätt. På sikt är det inte bra, säger Christer Lindholm till Ekot.

Han anser att allmänheten borde ta riskerna med att sola på allvar, men han&nbspanser även att sjukvården skulle kunna göra mer för att uppmärksamma folk på de risker som föreligger genom att vistas allt för mycket i solen.
– Man behöver gå ut med riktade kampanjer till personer som är i min ålder och äldre. Sedan är det också viktigt att gå ut på bred sikt och titta på hur det går till när man kommer till sin läkare på vårdcentral. Att se till att personen kommer till rätt person som är en duktig kirurg eller en duktig husläkare, säger Lindholm.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons