Nyhet | Hudcancer

Proposition om 18-årsgräns på solarier

För att minska risken för hudcancer vill regeringen införa 18-årsgräns för användning av kosmetiska solarier. Träder förslaget i kraft ska åldersgränsen börja gälla den 1 september 2018.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Att det finns ett samband mellan exponering för ultraviolett strålning (UV-strålning) och risken för hudcancer är bevisat. Då barn har känsligare hud än vuxna är UV-strålning och brännskador extra skadliga under barn- och ungdomsåren.

– Förebyggande insatser är avgörande om vi ska minska cancern. Idag är hudcancer den cancerform som ökar mest och den åldersgräns för solarier som vi nu föreslår är viktig för att på sikt kunna vända utvecklingen, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Cancerfonden välkomnar regeringens förslag

Hudcancer är den diagnosgrupp som ökar mest i Sverige och de senaste åren har insjuknandet ökat dramatiskt. Antalet fall av malignt melanom har mer än fördubblats sedan år 2000. Enligt en prognos från 2016 som Cancerfonden har gjort tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommer fem gånger så många att drabbas av hudcancer år 2040. Den främsta yttre riskfaktorn är UV-strålning från solen och från solarier.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det senaste decenniet har antalet hudcancerfall ökat lavinartat. Att skydda unga från den skadliga UV-strålningen i solarier är ett viktigt beslut för att kunna vända den dystra utvecklingen, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.


Vad tycker du om införandet av åldergränsen på solarier? Kommentera gärna här under artikeln

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu