Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Ny kräm revolutionerar vård för brännskadade

Hittills har svåra brännskador varit tvungna att skäras bort. Men när Akademiska sjukhuset nu inför en ny behandling i bred skala räcker det med att smörja på en kräm innan hud kan transplanteras.
Annons

Hittills har Akademiska sjukhuset genomfört behandlingen på fem svårt brännskadade patienter. Fredrik Huss, överläkare på brännskadecentrum, är nöjd.

– Vi ser en stor potential, både bättre resultat och mindre behov av att operera patienten under narkos, vilket också kan minska kostnaderna på sikt. En annan fördel är minskad ärrvävnad, säger han i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Den vanligaste metoden är annars att man skär bort den brända huden och antingen transplanterar hud från andra delar av kroppen eller använder hud framodlad i laboratorier. Med den nya metoden smörjs den skadade huden istället in med en kräm som innehåller enzymer som löser upp det brända. På så vis räcker det i princip att huden tvättas innan man kan börja transplantera.

Annons
Annons

– Vi ser framförallt stor potential i behandling av djupa fullhudskador när vi behöver behandla upp till 15 procent av kroppsytan åt gången på händer och fötter, men även övriga kroppen utom ansiktet, säger Fredrik Huss.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons