Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Noggrann undersökning viktig vid hudtumör

Annons

Patienter med hudcancer av andra typer än melanom har ofta fler än en hudtumör, därför är det av stor vikt att hela kroppen undersöks. Det menar en grupp australiensiska forskare som genomfört en studie för att ta reda på hur ofta patienter har fler hudtumörer samtidigt. Totalt har de undersökt 100 patienter med misstänkt hudcancer av icke-melanomtyp. Hela kroppen inspekterades hos samtliga deltagare och det visade sig att 67 procent hade ytterligare behandlingskrävande hudförändringar, förutom den som de uppsökt läkare för. 46 procent var hudcancer, 30 patienter hade basalcellscancer, fem hade skivepitelcancer, sju hade basalcells- och skivepitelcancer och två lentigo maligna. De övriga 21 procenten hade keratoser orsakade av solen.

De flesta av hudförändringarna som patienterna sökt för fanns på huvudet eller halsen, men omkring 34 av dem som upptäcktes vid helkroppsundersökning återfanns på delar av kroppen som oftast täcks av kläder. Utifrån studieresultaten drar forskarna slutsatsen att helkroppsundersökning är avgörande för att undvika att missa ytterligare tumörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.