Män har störst risk för hudcancer

Hudcancer är cancerformen som ökar snabbast i landet. Äldre män ligger främst i riskzonen eftersom de utsätter sig för störst hudcancerrisk, enligt en ny Sifo-undersökning.

Publicerad den: 2015-05-04
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Hudcancer är en av de cancerformer som är enklast att behandla, och chansen för att bli helt frisk är mycket bra om diagnosen ställs tidigt. Men som hudläkare har jag märkt att färre män än kvinnor kommer för att undersöka sina hudförändringar. En Sifo-undersökning som vi nu har genomfört bekräftar detta - och visar dessutom att långtifrån alla män själva regelbundet undersöker sin hud, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Euromelanoma.

Syftet med den nya undersökning var att ta reda på hur svenskar förhåller sig till solande. Man ville även veta mer om deras solvanor och ifall de själva undersöker sin hud, eller besöker läkare vid hudförändringar. Resultatet visar att män utsätter sig för större hudcancerrisk än kvinnor.

Tre av fyra män undersöker inte sin hud regelbundet, och tre av fem uppsöker inte läkare om de upptäcker förändringar på huden. Anledningarna var att männen inte orkade gå till läkaren, eller för att de helt enkelt inte brydde sig.

Få använder solskyddsfaktor

Undersökningen visade även att endast 18 procent av män över 65 år använder solskyddsfaktor, trots att fler män vistas utomhus till följd av arbetet.

– Eftersom hudcancer oftast orsakas av intensiv UV-strålning exponering är det viktigt att alltid skydda sin hud. Det gäller vid all utomhusaktivitet och inte bara i solstolen, säger Ada Girnita i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Studien genomfördes under april 2015 på uppdrag av det europeiska initiativet mot hudcancer, Euromelanoma.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Leff47 2015-05-4 18:04 (5 år sen)

  Det beror också på att när man kontaktar hudmottagningen så anser dom inte att man behöver komma. Sug på den!

 • Avatar Man 2015-05-5 10:23 (5 år sen)

  Hej, jag har fått en del nya hudförändringar som kommit och ibland gått över.
  När man som man söker för dessa blir man nästan nonchalant bemött, så det är inte alltid vårt eget fel! Mansidealet finns inte bara hos många män utan är i hög grad inrotat hos de bemötande kvinnorna, och undrstöds därigenom!

  tack för ordet

 • Avatar Daniel 2015-05-6 22:25 (5 år sen)

  Man måste ju vara halvdöende för att få en tid till en dermatolog.


Annons
Annons
Annons