Nyhet | Hudcancer

Immunterapi ger hopp till personer med svår hudcancer

Traditionell cellgiftsbehandling har en begränsad effekt när melanom har hunnit sprida sig i kroppen. Därför har dessa patienter ofta en dålig prognos. Men ny forskning från Karolinska Institutet visar att immunterapi är särskilt effektiv hos denna patientgrupp.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om den sorts immunterapi som belönades med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Den har nu visat sig ha god effekt hos individer med en särskild form av ärftlig hudcancer. Medfödda mutationer i genen CDKN2A är den starkaste kända riskfaktorn för att drabbas. Dessa patienter svarar begränsat på traditionell cellgiftsbehandling. Därför är upptäckten av stor betydelse då den förbättrar sjukdomens prognos.

– Det visade sig att mutationsbärarna med spritt melanom svarade oväntat bra på immunterapi. Det är glädjande och mycket positivt för denna annars så utsatta patientgrupp, säger Hildur Helgadottir, forskare vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet, som ledde studien som nu finns publicerad i Journal of Medical Genetics.

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Tumörerna minskade eller försvann

Under de senaste åren har det tillkommit nya immunologiska behandlingar för melanompatienter. Dessa så kallade checkpoint-inhibitorer behandlar cancer genom att hämma immunförsvarets bromsmekanismer.

Annons
Annons

I den aktuella studien har forskarna undersökt effekten immunologisk checkpoint-terapi hos individer med just nedärvd CDKN2A-mutation som har spritt melanom. Resultaten jämfördes med tidigare studier där immunterapi har prövats vid hudcancer.

Av de 19 patienter med CDKN2A-mutationer som deltog i studien svarade nästan två tredjedelar på behandlingen så att tumörerna minskade – och hos en tredjedel försvann tumörerna helt. Det var långt mycket bättre än den förväntade responsen utifrån tidigare studier.

    Källor

  • BMJ - https://jmg.bmj.com/content/early/2018/10/05/jmedgenet-2018-105610.1
  • Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/god-effekt-av-immunterapi-mot-arftlig-hudcancer

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu