Nyhet | Hudcancer

Hudcancer kan upptäckas tidigt med svensk metod

Årligen drabbas drygt 3000 svenskar av hudcancerformen malignt melanom och dödligheten är uppemot 20 procent. En ny studie visar att en svensk metod kan hitta de farliga fläckarna med hjälp av elektriska signaler.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-06-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Ju tidigare läkare lyckas identifiera de farliga fläckarna desto större är chansen att stoppa sjukdomen malignt melanom innan den sprider sig för mycket.

10-15 procent av hudfläckarna är svårbedömda för läkare. Men den nya metoden går det att upptäcka malignt melanom i ett tidigt stadium med hjälp av elektriska signaler. De fläckar som tidigare befunnit sig i en gråzon, det vill säga fläckar som kanske har lite tecken på förändring och som man inte vet om man ska ta bort i förebyggande syfte eller inte kan man med hjälp av den nya tekniken nu sålla bort de elakartade från de godartade. 

Den nya metoden används sedan en tid tillbaka av hudspecialister i Örebro och vid Karlskoga lasarett. Och efter flera års studier i Sverige, övriga Europa och USA publiceras i dag resultaten i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Dermatology som visar att träffsäkerheten med den nya metoden är hela 97 procent.

Annons
Annons

– Vi ska komma ihåg att det här är ett komplement till de andra vanliga metoderna, det är en hjälp, men vi måste förstås utvärdera under längre tid, för att veta hur stor nytta vi har av den, än så länge har vi ett ganska litet underlag, säger överläkare Mikael Tarstedt på hudkliniken på Karlskoga lasarett.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons