Nyhet | Hudcancer

Forskare tar fram supersolkräm

Annons

Forskning pågår just nu i Brisbane, Australien, för att ta fram en ”supersolkräm” som kan skydda all slags hud mot cancer. Det är forskare vid tekniska universitet i Queensland, Australien, som ligger bakom den nya studien. Forskarna gör försök på människor med olika typer av hud, för att försöka förstå och kategorisera olika hudar och hur de reagerar på solljus. Förutom att människor med många födelsemärken löper större risk att drabbas så ska forskarna också kunna se om olika hudtyper påverkar vad som händer med melanocyterna efter exponering i solljus och om solkräm kan hjälpa för att mildra de skadliga effekterna.
– Vissa människor kan vistas i solen i timmar och bli bruna, medan andra bränner sig och blir röda direkt. Så det vi vill kolla är om det finns någon skillnad mellan dessa människors hudtyper och hudens reaktion på UV-strålning på molekylär nivå, säger doktor Elke Hacker, Queensland University of Technology, som leder forskningen.

Forskarna hoppas kunna ta fram en solkräm som kan förhindra den molekylära aktivitet som sker i hudcellerna efter exponering i solen och som leder till hudcancer.
– De nya solkrämerna kommer utvecklas för att förhindra reaktioner i hudcellerna som aktiveras av UV-strålning och skydda dig mot solbränna, säger Hacker.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons