Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Cancervarning för solarier skärps

Annons

Nu slår världshälsoorganisationen WHO:s cancerforskningsinstitut IARC fast att solning i solarium markant ökar risken för cancer.
– Användning av solarier är cancerogen för människor. Den orsakar hudmelanom och melanom i ögat, säger Vincent Cogliano, forskare som lett den nya utvärderingen.

Den som börjar sola solarium före 30 års ålder löper 75 procent större risk att drabbas av den allvarligaste typen av hudcancer, malignt melanom. Läkare välkomnar beskedet om att IARC skärper cancervarningen och kräver striktare regler för solarieindustrin.
– Det är hög tid att åtgärder vidtas för att reglera industrin, att hindra barn från att använda solarier och att se till att solarier blir föremål för varningar som för andra cancergener, säger Nina Goad, talesperson för brittiska hudläkarsällskapet.

Annons
Annons

Studien publicerades i den brittiska medicintidskriften The Lancet Oncology.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.