Antioxidanter kan påskynda spridning av cancer

Nya fynd stärker tesen om att intag av antioxidanter ger en ökad tumörtillväxt. I det här fallet handlar det om den svåra hudcancerformen malignt melanom men även lungcancer.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tidigare har uppfattningen varit att antioxidanter skyddar mot cancer eftersom de neutraliserar så kallade fria radikaler. Något som på senare år har ifrågasatts i ett flertal studier.

– Det här är inte vägen att gå för att behandla cancer. I bästa fall gör behandlingen ingen skillnad, men den kan också förvärra sjukdomen, säger Kristell Le Gal Beneroso, disputerad i medicin vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen i Göteborg visar att antioxidanter inte bara skyddar friska celler, utan även cancerceller vilket ökar antalet metastaser eller dottertumörer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Spridning av lungcancer och malignt melanom

I den senaste studien tittade Kristell Le Gal Beneroso på hur lungcancer och malignt melanom, i möss och mänskliga cancerceller, reagerar på tillskott av vissa sammansättningar av antioxidanter. Dessa sammansättningar binder till cellernas mitokondrier, som är de främsta tillverkarna av fria radikaler.

– Teorin bakom detta var att ge sig på mitokondrierna för att minska tillverkningen av fria radikaler och därmed blockera de DNA-skador som de fria radikalerna orsakar, och som i förlängningen kan ackumuleras och leda till cancer, säger Kristell Le Gal Beneroso.

Men deras resultat visade att detta alltså inte stämmer.

Annons
Annons

– Sammansättningarna förhindrade inte cancer. Antingen orsakade de ingenting, eller så gjorde de situationen värre. I en modell med malignt melanom växte mössens tumörer betydligt fortare än hos de kontrolldjur som inte fick någon behandling.

Samtidigt menar hon att kosttillskott med antioxidanter skulle kunna vara hälsosamt för kroppen om de hjälper friska celler. Dock saknas starka bevis för att det är så. Men hos de som redan har cancer, även odiagnostiserad, är det tydligt att antioxidanter bidrar till ökad tumörtillväxt.

  Källor

 • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//starkta-data-for-att-antioxidanter-paskyndar-spridning-av-malignt-melanom.cid1591626

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-11-1 09:30 (4 år sen)

  Blir nu mkt orolig.Har Lungcancer! KS Vet inte om jag äter eller har ätit medel med Antioxidanter? Vad heter dessa medel?

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-1 09:57 (4 år sen)

  Det var kanske även logiskt att tänka så.
  Även C vitamin är i den gruppen.Men att äta mycket frukt och grönsaker är detta också skadligt?

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-1 04:28 (4 år sen)

  Detta var nytt för mig
  Men färsk pressad naturlig juice hoppas jag är ok!!!
  Pensionerad distriktsläkare har nu sktiv spridd prostata cancer GLEASON 9 PSA NU NERE FRÅN 280 till 3 med vegan kost Protocel juice och cecium ph och juice behandlibg 3 mänader
  OCH METASTASERNA på mrt verifierad REGRESS

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-31 20:38 (4 år sen)

  Skulle vara bra att fp veta vilka födoämnen man bör undvika.

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-31 18:29 (4 år sen)

  Vad är antioxidanter? Thomas

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-31 14:49 (4 år sen)

  Vilken sorts antioxidanter i undersökningen handlar det om? Vilka födoämnen ska man undvika även om man inte har cancer?

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-31 13:05 (4 år sen)

  Antioxidanter? Vad ska jag inte äta?