Aggressiv hudcancerform ökar i Sverige

På senare år har det skett en kraftig ökning av den ovanliga men aggressiva hudcancerformen merkelcellskarcinom. Antalet svenska fall har fördubblats på 20 år, visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De tre vanligaste formerna av hudcancer är melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer men det finns ett stort antal ovanligare former av hudcancer som inte är lika välstuderade. En av dessa är merkelcellskarcinom (MCC, merkel cell carcinoma) som är snabbväxande och livshotande. Något som har fått särskilt stor betydelse under de senaste åren då cancerformen har blivit allt vanligare.

– Våra resultat visar att det skett en signifikant ökning. I Sverige diagnostiserades i snitt 24 nya fall av Merkelcellskarcinom per år under perioden 1993 till 2001. Under perioden 2002 till 2011 steg siffran till 34 fall per år och 2012 upptäcktes 47 nya fall av MCC i Sverige, säger John Paoli, hudläkare och docent vid Sahlgrenska akademin.

Hög dödlighet

Fem år efter diagnosen hade knappt 68 procent av patienterna överlevt vilket är skrämmande få, konstaterade forskarna i den artikel om studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Mer än hälften av alla Merkelcellskarcinom var belägna i huvud- och halsregionen vilket talar för att solens UV-strålning är av stor betydelse vid denna diagnos, precis som det är för vanligare former av hudcancer, säger Oscar Zaar, hudläkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Fakta

● Merkelcellskarcinom (MCC) är en ovanlig men aggressiv form av hudcancer. Tidig upptäckt och behandling är viktig.
● Risken för att symptomen återkommer samt spridning till lymfkörtlar eller organ är relativt hög efter kirurgi och/eller strålbehandling.
● Det finns en koppling mellan denna hudtumör och ljus hudtyp, solexponering, hög ålder och nedsatt immunförsvar, samt en klar koppling till ett virus som döpts till Merkel Cell Polyomavirus.
● MCC börjar ofta med en plötslig tillväxt av en röd, rosa eller rödviolett samt relativt hård upphöjning på eller under huden. Tumören växer snabbt till en knuta. Blödning kan ske i mer avancerade stadier.

Annons
Annons

Källa: Sahlgrenska Akademin

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:38 (6 år sen)

    KASI AYAW NG MGA BATA NG PURO HALIKAN LA;0&#823GNPERO OKAY LANG ‘YUN KASI ISA NAMAN SIYA SA 25 SEXIEST MEN IN THE WORLD. EH SI PIOLO NA SINASABING PINAKA-GWAPO DAW NA ARTIST NG ABS-CBN… WALANG NARARATING.