Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sola säkert i sommar

Ytterligare en sommar står för dörren och efter en mörk och kall vinter kan det vara lätt hänt att ge sig ut i solen utan att tänka på eventuella konsekvenser och risker. Netdoktors expert inom hud och hår, Mats Berg, delar här med sig av sin expertis om vad som funkar bra som skydd mot solen, och vad man bör tänka på inför sommaren.

Publicerad den: 2009-05-20

Annons

– Det viktigaste är att man försöker undvika att bränna sig när man börjar vistas ute i solen. Ju fler gånger man bränner sig desto större blir nämligen risken för hudcancern malignt melanom. Det är den allvarligaste, och livshotande typen av hudcancer, säger Mats Berg, som vanligtvis jobbar som överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken i Sörmland.

Han berättar att det inte är antalet timmar ute i solen som avgör om man löper ökad risk att drabbas av malignt melanom, utan det farliga är att bränna sig. Berg drar en parallell till bönder som förr i tiden vistades väldigt mycket utomhus utan att för den delen drabbas av den farligare typen av cancer.
– Om man går tillbaka i tiden då bondesamhället rådde fick man andra icke-elakartade hudtumörer, förvisso blev man rynkig men det var väldigt ovanligt med malignt melanom. Och detta beror troligtvis på att de spenderade väldigt mycket tid ute och exponerades inte lika intensivt i solen som vi gör i dag.

Hudcancern malignt melanom fortsätter öka

Enligt Mats Berg är malignt melanom den cancerform som ökar mest. Han berättar att det skett en ständig ökning av antalet melanomfall sedan 60-talet.
– Man kan tycka att ökningen borde börja avta efter så många år men än så länge är det ingenting som tyder på en tillbakagång, tyvärr.
Vad beror detta på?
– Under de senaste 40-50 åren kan vi se förändrade solvanor bland allmänheten. Svenskarna solar i dag betydligt intensivare än vad man gjorde förr. Och en annan, relativt ny faktor, som märks av är de populära vintersemestrarna. Nu för tiden är det inte ovanligt att man till exempel åker till Thailand mitt i vinter och även detta bidrar till ökade risker, säger Mats Berg.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kvinnor har bättre diagnos än män

Det är på överkroppen och underben man lättast får melanom. Ansikte, armar och händer är inte lika känsliga, vilket delvis beror på att dessa delar av kroppen har en mer regelbunden kontakt med solen och är därmed inte lika känsliga för plötslig och stark sol, berättar Mats Berg. Kvinnor och män drabbas av malignt melanom i lika hög utsträckning med enda skillnaden att kvinnor rent generellt har bättre diagnostik än män.
– Det märks en klar skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till diagnosen. Kvinnor uppsöker läkare i väsentligt tidigare skede än vad män gör och det ökar naturligtvis chanserna att man kan ta bort melanomen på kvinnor medan det på många män kan ha gått lite för lång tid, säger Berg.

I dagsläget finns ingen behandling mot malignt melanom, utan det enda man kan göra är att kirurgiskt skära bort fläckarna. Melanomet visar sig oftast som platta, brun-svarta fläckar och enligt Berg är det främst tre faktorer man tittar efter för att avgöra om det kan röra sig om melanom.
– Till och börja med ser vi på storleken. Är fläcken större än 5-6 millimeter, har ojämn form och har flera färger föreligger det en ökad risk att man har att göra med malignt melanom. Men chanserna att klara sig är goda, i dag klarar sig 80 procent av patienterna. Fast det är som sagt av stor vikt att man upptäcker dessa fläckar i så god tid som möjligt. Så ett tips är att undersöka och titta över sin kropp med jämna mellanrum och märker man av någon annorlunda fläck ska man kontakta läkare, säger Berg.

Så undviker du att drabbas av hudcancer/melanom

För att minska risken att drabbas av den elakartade typen av hudcancer finns det ett par saker man kan göra och som man bör tänka på innan man lägger sig och steker i solen.
– Det allra bästa skyddet mot solen är kläder. Ta på dig en tunn t-shirt istället för att springa omkring med bar överkropp då risken att få melanom är betydligt högre om du blottar din torso. Vi har dessutom en tendens här i Sverige att slänga av oss kläderna lite för snabbt.
Men hur rimligt är det att man bär en t-shirt på stranden en varm sommardag?
– Man bör kanske ta sig en funderare över vad som är viktigast. En snygg solbränna som kan leda till hudcancer eller bära en t-shirt, alternativt ett linne, som minskar riskerna. Dessutom blir man brun även om man har på sig en t-shirt. Det bästa för kroppen är att sola sakta. Det må låta tråkigt och präktigt men det är det nyttigaste, säger Mats Berg.

Annons
Annons

Samtidigt medger han dock att försiktighetsåtgärderna inte får gå till överdrift.
– Jag tycker definitivt att allmänheten bör ta till sig de varningar som läkare och experter ger om att sola med försiktighet. Malignt melanom är ju som sagt den cancerform som hela tiden ökar och det är allvarligt. Men för den delen behöver man inte sitta instängd hela sommaren för att man är rädd att drabbas, utan njut av sommaren och solen men kom ihåg att skydda er med såväl kläder som solskyddsfaktor, avslutar Mats Berg.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2013-08-20 03:09 (9 år sen)

  HzmJOJ I cannot thank you enough for the article.Really thank you!

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-19 15:55 (9 år sen)

  d4pwQC Im grateful for the article post. Much obliged.

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 22:26 (9 år sen)

  4oXqyO I really enjoy the article.Much thanks again. Will read on...

 • Avatar Tidigare användare 2013-08-2 17:50 (9 år sen)

  Thank you for your article.Really thank you! Much obliged.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-12 16:10 (9 år sen)

  wow, awesome post.Really thank you! Awesome.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 14:45 (9 år sen)

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Want more.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 14:28 (9 år sen)

  Really informative post.Much thanks again. Cool.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 13:17 (9 år sen)

  Im thankful for the blog post.Thanks Again. Keep writing.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 00:40 (9 år sen)

  Really appreciate you sharing this blog post. Awesome.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-10 00:55 (9 år sen)

  Thank you for your article post.Much thanks again. Great.


Annons