Intresseområden sparade.
Intervju | Hudcancer

Undvik hudcancer genom att undvika aktiv solning

Med risk för att vara tjatig så tror jag att de enskilt viktigaste råden för att undvika hudcancer är att undvika aktiv solning och att alltid ha t-shirt och keps/hatt vid vistelse i stark sol, säger Mats Berg, hudläkare och expert på Netdoktor.


Publicerad den: 2011-05-06
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Undvik hudcancer genom att undvika aktiv solning
Annons

 - Jag skulle bli oerhört lycklig om jag möttes av den synen på alla badstränder, säger Mats Berg. Fredagen den 6 maj chattade Mats Berg med Netdoktors medlemmar och besökare. Chatten i sin helhet går att läsa här.


Hebbe40:
Jag har fått en del hudförändringar i pannan och försökt att få remiss till hudkliniken. Min familjeläkare påstår dock att han inte får skriva remiss för dylika åkommor (enligt instruktioner från hudkliniken på Västerås lasarett). Min bror i Örebro, som hade liknande problem, fick dock komma till deras hudklinik för undersökning och åtgärd. Hudförändringarna är torra, fjälliga och kliar. Hur borde jag agera för att vara på den säkra sidan?

Mats Berg: Olika landsting har olika policy, sen får du väl lita på att familjeläkaren kan bedöma dina fläckar. Skulle han inte kunna det skulle han säkert remittera. Sen finns det ju faktiskt hel privata doktorer i Västerås. (Googla!)


Snotra: Hej! Jag fick ett födelsemärke som efter något år blev svart och det visade sig vara skivepitelcancer. Det var i ljumsken där jag aldrig solar. Hur kan det uppkomma skivepitelcancer där? Kan det vara för att jag solat i solarium när jag var ung?

Mats Berg:
Det finns ett samband mellan solarium och solskyddscancer, men det kan också bero på slitage på huden, som också kan ge skivepitelcancer (till skillnad mot melanom som bara beror på sol). Ibland kan man dock inte alltid ge svar på varför man får vissa förändringar - biologin är så konstigt anordnad - vi är inga bilar som vi har konstruerat och förstår oss på.


Molly Molin: Har nyligen tagit bort ett "märke" som var Basalcellscancer. Är det större risk att jag nu kan få Malignt melanom?

Mats Berg: Det finns en viss sam förekomst av alla solrelaterade hudcancrar, men det är ju två helt olika sjukdomar, där basaliom är rätt vanligt, medan melanom bara drabbar cirka 1,5 procentav befolkningen. Alltså du har en liten ökad risk, men fortfarande måttlig. Melanom är relaterat till brännskador, medan basaliom mer beror på timmar i solen.


Gäst40813: Alla är ju överens om att många på våra breddgrader får för lite D-vitamin vintertid. Om utlandsresor eller intag av kosttillskott alt D-vitaminrik mat inte är realistiska alternativ återstår solarium. I USA finns det "D-vitamin-certifierade" solarium. Vilka solarier ska vi här i Sverige välja för att få D-vitamin. Om vi fick mer konkreta realistiska tips vilka solarietyper vi bör undvika alt välja så skulle vi ju kunna sola

Mats Berg: Hej! Livsmedelsverket lär vara på gång med rekommendationer och problemet är att ingen riktigt vet och att det finns flera åsikter. Mycket talar för att olika folkgrupper behöver olika mycket D-vitamin. För att få det från solen krävs sannolikt ganska lite sol och enligt vissa experter skulle en "ursvensk" befolkning inte behöva extra kosttillskott av D-vitamin. Vi ligger visserligen jämte Norge högst i världen med frakturer, men har inte lägre D-vitaminnivåer än Finland som har färre frakturer, med samma klimat.


Maja-Britta: Om jag börjar sola mig efter fyllda 78 år, hinner cancer utvecklas närmaste 10 åren.

Mats Berg: *Ler* Det beror på hur gammal du tänker bli! Sen har du säkert varit utomhus mycket under de första 78 åren, även om du inte har solat. Det finns inget bra svar på frågan annat än sola lite försiktigt, använd solskyddskräm (fast jag lyckas dåligt med de råden på min 89-åriga mor...)


inan: Hej! Har varit utomlands o bränt ögonlocken. Det är svullet två dagar efteråt också. Vad gör jag åt det?

Mats Berg: Hej! Vanlig receptfri hydrokortisonkräm lindrar och den kan du använda 1-2 gånger per dag under några dagar.


miax: Hej! Man har ju hört så mycket om hur farligt det är att sola. Nu börjar det komma rapporter hur farligt det är att inte sola, av olika orsaker. Förvirrande såklart. Hur ska man göra egentligen?

Mats Berg: Risken att sola för lite om man är utomhus någotsånär regelbundet är mycket liten, så jag tycker i stället att du ska tro på ATT MAN INTE SKA SOLA FÖR MYCKET. T-shirt, keps och solskyddskräm. Glöm inte heller att Ni alla där ute som sysslar med golf, boule eller segling också tillbringar många timmar i solen och ska skydda er. Golfare är ofta våra "värsta patienter"... (de får mycket solskador)

Gäst25203: Hej! Jag har psoriasisartrit (lindriga utslag, mest led- och senfästen) och crohns, och använder mot det metoject och humira. Blir lätt brun, men bli först lite röd med det går snabbt över. Har redan fått rejält med färg i ansiktet av vårsolen av bara gå omkring till "vardags". Är blond och blåögd och är väl typisk nordisk. Ska utomlands i sommar. Törs jag sola och bada på semestern?! Kan jag sola överhuvudtaget?

Mats Berg: Hej! Du har väl inte någon större risk än folk i allmänhet tycker jag. Jag är så luttrad som hudläkare så att jag tycker att de flesta människor ska undvika att ligga på stranden utan t-shirt och keps, men det har jag svårt att övertyga mänskligheten om...


babanina: Min far hade malignt melanom och tjocktarmscancer. Har jag ökad risk för med mera. Blir snabbt brun precis som min mor som var halvjudinna och hade ett mörkare ton i huden. Höger fot kompartmentsyndrom och efteråt som elefanthud över tårna. Kompartmensyndromet 1992 och sedan tjock hud. Filar och smörjer med karbamidsalva som är fet men huden över tårna växer bara till sig. Vad har du för förslag?

Mats Berg: Är det bara din far som haft melanom så ska det inte påverka din risk - ärftligheten är rätt låg. Frågan om tjocka huden svårare, man skulle nog behöva se huden. Kan vara psoriasis och i så fall ska man kanske bara smörja fett, inte fila.


Gäst5894: Jag känner mig förvirrad angående det här med nano partiklarna, främst vad gäller solskydd till mina barn. Mina flickor använder alltid solhatt och långärmade tröjor men behöver ändå solskydd på kinder och näsa för de stunder som solen är oundviklig... Vilket solskydd kan jag känna mig mest säker med?

Mats Berg: På barn ska man nog alltid använda faktor 30/50, smörja tjock och två gånger med 20 minuters mellanrum, kläder och hatt, liksom skugga dock alltid bäst.


Gäst62691: Hej, har tagit bort många röda fläckar (Basaliom) som ej läker både med frysmetod och bränd metod, även fått Aberela 0,05% salva att behandla nya uppkommande röda fläckar. Nu har jag fått tillbaka röda upphöjda fläckar på några av de som tagits bort för ganska många år sedan, alltså salvan gör ingen verkan på dessa fläckar vad gör jag?

Mats Berg: Hej! Med den historien så är det inte alls säkert att det är samma basaliom som kommer tillbaka, utan Du har säkert en generellt skadad hud. Dock borde Du kanske prova s.k. PDT-behandling (en kräm och rött intensivt ljus efter några timmar), vilket kan vara en bra metod för multipla basaliom eftersom man kan behandla en lite större hudyta åt gången. Finns på de flesta hudmottagningar.

Gäst38652: Jag har en bred röd fläck som inte alla ser på näsan men jag ser den ofta den e röd och inte rund oformlig? har varit orolig över den för den i ett par år eller fler. Vet ej när den dök upp? Lite tjockare än näsan, men svår att se den dyker upp vid sol jobbar ute är alltså ute.

Mats Berg: Ser Du den inte alltid, så låter det inte farligt, men det kan ju vara kosmetiskt störande. Det låter som något som Du skulle kunna få hjälp med av en helprivat laserterapeut.


jamier: Hej! Jag är 50 årig kvinna. För cirka sju år sedan har jag fått bruna fläckar i halsen fläckvis i båda sidorna. Varje sommar blir fläckarna ännu mer markanta och brunare. Dom syns nästan mer på varje sommar. Nu min undran. Jag kanske tål inte helt enkelt sol längre. Jag kanske har solat färdigt för min del? Tacksam för svar! /En som är lite orolig för solen.

Mats Berg: Hej! Du har säkert så kallade lentigofläckar, "solfräknar" vilket vissa får redan från 25-årsåldern. Det får anses vara relativt normalt vid 50, men har man mycket så kan det bero på att man solat för mycket. Glöm inta att om du använder hatt/keps och solskyddskräm nu kommer du att vara mindre skrynklig vid pension!


Gittan46: Har vitiligio sedan många år. Har köpt solskyddsmedel med faktor 50 men inte ens det skyddar tillräckligt. Vad skall jag göra? Livet har så stora begränsningar när det är sommar att jag inte kan delta i familjens fritid ens med hög solskyddsfaktor. Hur ska jag klara mig utan skador?

Mats Berg: Dels ska du tänka på att smörja tjockt och två gånger med 20 minuters mellanrum (se tidigare fråga), vilket kan öka effekten från faktor 3 till 50 på samma kräm! Dessutom ska du inte glömma kläder. Det är relativt ovanligt med hudcancer hos vitiligopatienter, men det kan vara jobbigt att bränna sig.


Gäst4338: Hej! Hur ofta behöver man kolla sina fläckar?

Mats Berg: Det beror helt på hur mycket fläckar man har. Oftast viktigast att börja kolla fläckar efter 20-årsåldern och gärna göra en egenkoll 1 gång per månad, gärna livet ut. Det här går ju snabbt beroende på hur mycket fläckar man har. Pratar vi om bruna-svarta fläckar ska man hålla uppsikt efter fläckar som är flerfärgade, större än 5-6 mm och oregelbundna i formen.


lfwd: Hej! Jag undrar om solskador och Rosaceae kan ha något samband. Undrar också om det finns några behandlingsmetoder för dessa besvär: För några år sedan fick jag djupgående solskador i näsans mjukdelar. Det svullnade upp och sedan dess är det som förhårdnader i "underhuden". Idag kan jag inte vistas i solen då näsan svullnar upp efter bara en korts stund sol exponering. Har efteråt fått Rosacea på näsan vilket i sig orsakar svullnad av diverse faktorer. Tack på förhand.

Mats Berg: Hej! Ingen vet ju riktigt orsaken till rosacea, men när man tar hudbiopsier på rosaceapatienter, så ser man oftast en viss solskada och det är vanligare med rosacea hos de som har ett ljust hudpigment och lätt bränner sig i solen. Dessutom ingår ytliga blodkärl som en del i rosacea, vilket det även kan göra hos de som har solat mycket. Men, troligen bör man ändå ha någon sorts anlag för rosacea för att få åkomman.


Åke J. i Arboga: Enligt Netdoktorn ska måndagen den 9 maj 40 stycken hudmottagningar erbjuda extra undersökningar utan remiss av hudförändringar, det är bra, men var finner jag dessa hudmottagningarna? Jag bor i Arboga.

Mats Berg: De finns i alla landsting, i Arboga/Västmanland finns den i Västerås. Ofta tar tiderna slut ganska snabbt på dessa mottagningar, men man kan fråga primärvården året runt om den. I regel är husläkarna mycket kunniga når det gäller melanomfrågeställningar och remitterar vidare när de är osäkra.


marilou333: Hej har just varit o kollat ett per fläckar. Doktor sa att det inte var något kan man vara säker på det? Fick också nu första soldagen små kliande blåsor vid armvecken. Vad kan man göra för att slippa dem? Jag är ganska gulbrun i mig själv och "tål" sol bra.

Mats Berg: Hej! Frågan om man kan lita på sin doktor är nog tyvärr lite filosofisk, men de flesta husläkare brukar vara mycket duktiga på att bedöma hudförändringar. Klådan i armvecket är säkert soleksem, som brukar komma någon dag efter första solen. Använd receptfri hydrokortisonkräm och fortsätt med försiktigt solande så kommer huden att härdas efter några veckor.


pio: Jag har en liten blåsvart prick på ena kinden som växer långsamt. Den ser ut som en pormask men har ingen öppning. Det tar ca 7-8 år för den att bli några mm. För snart 8 år sedan var den 2 mm och då råkade jag riva sönder den när jag tvättade mig och det blödde och bildades en skorpa som revs bort några gånger och sen var pricken borta. Sedan dess har den långsamt växt igen och är nu drygt en mm. Känns lite utbuktande. Vad kan det vara?

Mats Berg: 13:20 Det kan faktiskt vara en s.k. jättepormask, som man kan få som en solskada. Sen är det rätt vanligt med små blodkärlsknottror. Låter i alla lägen inte alarmerande...


violen: Hej Är i behov av ett bra solskyddsmedel då jag är immunsuprimerad. Men jag har så svårt att hitta solskyddsmedel, har provat massor och tål dem inte. Jag sväller upp i ansiktet och blir röd i varierande grad. Finns det framtaget något medel som är extra skonsamt?

Mats Berg: Hej! I första hand ska Du fråga på apoteket - de har i regel ett stort sortiment. Någon helt säker kräm finns inte för alla olika typer av hud. Dyrast är inte alltid bäst!


värmlänning: Varför blir mitt ansikte totalt rött. Ser ut som ett stoppljus! Glömmer alltid att smörja in mig. Vilken solfaktor?

Mats Berg: Det kan bero på att du antingen har ett ”dåligt" pigment, så kallad hudtyp 1, eller också att du har hudsjukdomen rosacea, då man ofta blir röd av sol. I Ditt fall låter det som solskydd 30/50.


Pricken: Jag har extremt många födelsemärken som blir fler för varje år (är 38 år gammal). Det är svårt att själv hålla koll och se hur vissa utvecklas om det finns risk för hudcancer. Hur ofta bör man gå till en hudläkare för att gå igenom födelsemärken för att vara på den säkra sidan?

Mats Berg: Det troligaste är att du i den åldern inte får så många nya nevus/födelsemärken (de brukar vara som flest kring 30-årsåldern) utan att det mest är små ljusbruna solfräknar  plus några andra sorter som kommer. Fråga en hus/hud-läkare så får du säkert svar på om du behöver vara extra uppmärksam.


Milou: Hur solar man optimalt för att få tillräckligt med D-vitamin utan att riskera hudcancer?

Mats Berg: Hej! Åter en "ingen-vet-riktigt-säkert-fråga", men det rör sig om ganska lite sol, i storleksordning en under arm 1x/vecka - 1x/varannan vecka,


Vonn-e:
Hej! Hur upptäcker man hudcancer? Finns det något sätt att förekomma hudcancer?

Mats Berg:
Uppmärksamhet! Kolla efter nya fläckar. Det tråkiga svaret på hur man undviker hudcancer är att aldrig sola "aktivt" - alltid ha t-shirt och keps/solskyddskräm i stark sol!


JockeR: kan du rekommendera någon solkräm för ansiktet som jag kan ha till vardags. Jag har så ljust pigment att jag bränner mig jättelätt och till råga på allt har jag perioral dermatit, som inte gillar solkräm. Finns det någon kräm som inte är så jättefet? Den behöver inte vara vattensäker. Har jag lättare att få hudcancer om jag har ett ljusare pigment och lätt att bränna mig?

Mats Berg: Hej! Nu är du inne på kosmetik och val, vilket inte är en hudläkares starka sida. Apoteket brukar kunna ge bra råd. Styrkan på solskyddet beror på vilket pigment Du har och i vilken sol du ska vistas - apoteket kan svara.


klarna:
Jag är en kvinna på 53 år som för ett år sedan fick jag veta att jag hade malignt melanom in situ på överarmen. Märket togs bort i två omgångar. Första gången av allmänläkaren på vårdcentralen som skickade märket på analys och andra gången på kirurgklinik. Jag har därefter inte varit på någon ytterligare kontroll. 1) Löper jag större risk att få hudcancer igen i och med att jag har drabbats en gång tidigare? 2) Bör jag gå på regelbundna "prickkontroller" i fortsättningen?

Mats Berg: Hej! Du ska ju kolla igenom alla Dina fläckar en gång, men Du behöver annars inte gå på några kontroller för Ditt botade förstadie till melanom. Ja, Du löper en liten ökad risk att få ett nytt melanom någon annan stans, inte stor risk, men å andra sidan kommer du att vara så uppmärksam att Du i så fall kommer att upptäcka den i tid. En uppmärksam patient är alltid bäst på att hitta nya melanom!


Gäst: 78924
Det sägs ofta att solskydd inte direkt skyddar mot malignt melanom, att man luras att tro att man är skyddad. Jag tycker det är lite märkligt eftersom det jag uppfattat är att det är att bränna sig som är den stora faran, Är det så, då borde väl solskydd hjälpa eftersom det medför att man inte blir just bränd, i alla fall om man hela tiden har hög skyddsfaktor. Jag opererade bort ett malignt melanom för tre år sedan, ingen efterbehandling. Hur farligt är det att sola, om jag ser till att inte bli bränd?

Mats Berg: Sanningen är att ingen riktigt vet. Skugga och kläder är troligen bäst. Problemet med solskyddskrämer är oftast att man smörjer på för ytligt. Idag rekommenderar man att man först smörjer in huden en gång, väntar 20 minuter och sen smörjer in en gång till. Har man då en vattensäker kräm, så räcker den i ca 8 timmar även om man badar. Om man smörjer in tunt får man ett mycket sämre skydd - experter har räknat ut att faktor 50 smörjt tunt bara motsvarar faktor 3, medan en tunn t-shirt som jämförelse har minst faktor 6!


Gäst3721: Hej! Jag undrar om man kan få en ny ”tumör” som hette Basalcellcancer? HEJ! Jag har opererat bort en i pannan. Tacksam för svar.

Mats Berg:
Basalcellscancer kallas också basaliom och växer i princip bara lokalt, det vill säga skickar inga dottertumörer. Ibland kan man få ett basaliom utan att ha solskadad hud, men ofta är de ett tecken på att man solat för mycket och då kan man förstås få nya och andra liknande. Dessutom kan cirka fem procent återkomma på platsen.


Gäst3816: Kan solariesolande som skedde för 20 år sen ha effekt idag?

Mats Berg: Ja, finessen med solande är att skadorna ansamlas i många år.


Gäst34187: Hej, är mycket i solen utomlands i samband med jobb och semester är nästan aldrig blek längre efter 25 års resande, hur ser man lättast om nåt är på gång ? vore bra med lite bilder i förstadiet.

Mats Berg: Hej! Bilder är tyvärr svåra att tolka. Principiellt finns två olika typer av solskadefläckar: "födelsemärken"/melanom: där ska man leta efter flerfärgade fläckar, större än 5-6mm med oregelbunden form. Sen finns de snällare hudcancrarna (aktiniska keratoser, basaliom, skivepitelcancer) och de yttrar sig som röda fjälliga små fläckar som inte läker inom 6-12 månader och som inte läker på receptfri hydrokortisonkräm.


Nettan: Jag ska till Turkiet om en månad. Har inte varit utomlands sedan -96, har lite lätt för att bränna mig. Hjälper det att sola lite solarium innan för att inte huden ska bli bränd, eller är det bättre att komma "osolad" och använda en hög solskyddsfaktor? Är normalljus i hyn.

Mats Berg: Hej! Den rådande uppfattningen är att det är bäst att långsamt bli brun utomhus innan man åker utomlands. Alternativet är som Du säger att ta det lugnt i början utomlands och använda solskydd (kräm, skugga, klåder, keps). Sen finns det en dansk expert som säger att man visst kan sola solarium innan en utlandsresa, men det är en kontroversiell åsikt - i så fall ska man nog ändå ta det lugnt i solen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons