Intervju | Hudcancer

Svenskars dåliga solvanor en orsak till hudcancer

Antalet svenskar som drabbas av hudcancer har de senaste åren kraftigt ökat. Malignt melanom är namnet på den farligaste och snabbast växande hudcancerformen som år 2014 drabbade närmare 3800 personer i Sverige. Våra dåliga solvanor är en av anledningarna, skriver Cancerfonden i sin senaste rapport från 2016.

Publicerad den: 2016-05-11

Annons

Malignt melanom bildar metasatser, det vill säga dottertumörer och är därför den farligaste typen av hudcancer. I Cancerfondens rapport framgår det att  det är den typ av hudcancer som årligen, sedan 2005, i genomsnitt ökat med 5 procent hos män och 6.2 procent hos kvinnor.

”Trädgårdsarbete en solig dag är också att sola”

Andra former av hudcancer är basalcellscancer och skivepitelcancer som inte lika ofta bildar metasatser men som alla tre har en stark koppling till solen. Hudcancer kan drabba alla åldersgruppen men är vanligast hos de som passerat 40 år och mest sällsynt hos barn. Dock är det extra viktigt att skydda just barn då barns hudceller är extra känsliga.

– Ett stort problem vad gäller hudcancer och varför jag tror att det ökar är att vi endast förknippar farlig solning med att ligga på stranden och sola. Vi tänker sällan på att vårt vardagsbeteende en solig dag, som att fika på en uteservering eller att jobba ute i trädgården några timmar också är att sola. Vi exponerar oss i solen utan att förstå att det är solning, säger Britta Hedefalk, legitimerad sjuksköterska på Cancerfonden och sakkunnig i området.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Fler drabbas och i lägre åldrar. Det inte bara antalet drabbade av hudcancer som ökat, även  medelåldern för de drabbade har sjunkit. Allt fler yngre väljer idag att resa till solen och gärna under vintern vilket i sig utgör en ökad risk att drabbas av hudcancer. Blek hud som inte sett sol på flera månader är skör och får en plötslig chock av hård strålning.

Solar för att bli bruna

För många är målet med att sola att bli brun, vilket under semestern resulterar i flera timmars solande varje dag. Enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten kring råd om UV-strålning  rapport är svenskar väl medvetna om riskerna med att sola men är trots det, i jämförelse med övriga länder i Europa sämst på att skydda sig. I princip alla vet att solens strålar kan orsaka cancer, vi vet också att kläder, hattar och solkrämer skyddar mot solens strålar.  Men ändå är det många som gång på gång bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt bra. Det finns en stark koppling mellan att just bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom.

– Tyvärr är många nog medvetna om att hudcancer till 80-85 procent går att bota och därför rycker de på axlarna när det varnas om farliga UV-strålningar. Men man glömmer bort att 15 procent faktiskt dör. Man ska ha respekt för cancer och respekt för de cancertyper som är direkt relaterade till vårt vardagsbeteende - som att sola eller röka. Vi vet att det är direkt förknippat med cancer och död men trots det är det en skrämmande hög nivå på unga vuxna som pressar i solen, fortsätter Britta Hedefalk, sjuksköterska på Cancerfonden.

Annons
Annons

Vidare säger Britta Hedefalk att det finns en bristande kommunikation i skolor och på idrottsföreningar där man bör bli bättre på att informera om det farliga med att vistas i solen länge. Många pojkar spelar fotboll i timmar ute på skolgården i bar överkropp utan att förstå hur skadligt det är. Speciellt den nordiska hudtypen som i regel är blek och därmed skör. Vi bor i ett solfattigt land och vår hud tål inte den mängd sol vi utsätter den för.

Olika former av hudcancer

  • Malignt melanom uppstår oftast i födelsemärken men kan också uppstå i ögon och slemhinnorVid minsta förändring av födelsemärkes utseende bör en läkare kontaktas. Håll extra koll på om de blir såriga, om de växer, ändrar färg eller kliar. Basalcellscancer är en relativt ofarlig variant av hudcancer då den inte ofta bildar metasatser, men kräver ändå behandling. Utseendet på den kan variera men förekommer oftast i ansiktet och ser ut som en knöl som innehåller små blodkärl. En annan variant kan vara ett sår som inte läker eller som tycks vara läkt men sedan återkommer. Sjukdomen kan också visa sig som ett eksem med röd och lite knölig yta.
  • Skivepitelcancer drabbar omkring 5 000 svenskar årligen och sitter oftast på hudområden som får naturlig solbestrålning, det vill säga ansikte, öron, skalle, bröst och handryggar. Det ser ut som en fläck eller knut på huden och kan både vara hudfärgad och rödaktig. Vid ett utvecklat skede kan det liknas vi ett brännsår.

Källa: Netdoktor

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu