Skydda dig mot solens UVB-strålar
- Använd hellre en solskyddsfaktor som bara innehåller UVB- skydd om du inte står ut med att vara blek. Det är trots allt bättre än att inte skydda sig alls, säger Jan Lapins, hudspecialist på Huddinge sjukhus.
UVA-strålarna gör oss bruna
Det är vetenskapligt säkerställt att det huvudsakligen är solens UVB-strålar som ger hudcancer. Däremot räcker inte det vetenskapliga underlaget till för att vi ska veta i vilken omfattning risken för att utveckla hudcancer påverkas av solens UVA-strålar - de strålar som vi blir bruna av.
Lösningen för solmissbrukare
- För vuxna som ändå inte kan låta bli att sola för att bli bruna kan en solkräm med endast UVB-skydd vara lösningen, hur mycket det än bär emot att ge den informationen. Det är bättre än att inte skydda sig alls, och krasst uttryckt är de största skadorna redan gjorda på oss som är vuxna, säger Jan Lapins. Det är trots allt bättre att vi blir bruna av UVA med så lite skador från UVB som möjligt.
Han misstänker att många inte använder de helt solsäkra solskyddsmedlen alls, eller bara då och då, eftersom riktigt effektiva solskydd inte bara motverkar solorsakad rodnad och solsveda utan även hindrar solbrunhet.
Svårt vänja sig av med det knallbruna idealet
På sjuttio- och åttiotalet reste vi mycket utomlands och idealet var att bli så brun som möjligt. Doften av kokosolja låg tung på stränderna och vi rörde oss knappt på solfiltarna för att inte missa en enda solstråle. Solandet var katastrofalt farligt, men ingen visste då riktigt hur farligt det var.
- Tyvärr verkar många som har växt upp med det knallbruna idealet ha svårt att ändra sitt solbeteende, trots alla rapporter om solandets faror. Kanske drar vi ner på solandet några år om vi blivit skrämda men sedan sätter förträngningen in och vi börjar grilla oss igen, säger Jan Lapins.
Han anser att vi inte vinner på att blunda för verkligheten. För att vara effektiv måste informationen anpassas efter människors verkliga livsstil. Därför är det trots allt bättre för "solmissbrukare" att skydda sig mot de garanterat farliga strålarna än att inte skydda sig alls.
Barn måste dock alltid ha bästa möjliga skydd
- Då pratar jag om vuxna som vägrar vara vita på sommaren och i stället väljer att inte använda något skydd över huvud taget. Barnen måste vi alltid skydda på bästa sätt, säger Jan Lapins.
Han berättar att åttiofem procent av alla solskador kommer före arton års ålder när huden är som känsligast. Barn ska alltid skyddas med kläder, skugga eller fullgoda solskyddsmedel mot både UVA och UVB-strålar.
- Min förhoppning är att alla föräldrar som nu har facit i hand lär sina barn att umgås med solen på ett bra sätt. Och att barnen i framtiden kommer att ha med sig ett sunt solbeteende som skyddar dem mot skador i framtiden, säger Jan Lapins.
-
Myelom - fakta om cancer i benmärgen
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Myelom är ovanlig före 40 års ålder och medianåldern vid insjuknandet ligger vid 72 års ålder. Myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor.
-
Röster om myelom: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”
Det började med att Jan Buchar, 60, fick influensaliknande symtom, öm kropp och smärta i ryggen. Då trodde man att han hade fått akut ryggskott eller reumatism, men det visade sig att han drabbats av den allvarliga blodcancersjukdomen myelom.
3 Kommentarer -
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
1 Kommentarer -
Blodcancerförbundet: Vi måste ha en optimal läkemedelsanvänding
Lise-Lott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet, uppmanar till en hälsoekonomisk utvärdering av hela systemet kring introduktionen av nya läkemedel. Det skriver hon i en slutreplik i debatten om hur man snabbare ska utvärdera nya läkemedel i Sverige.
-
Studie: Gel som ska förebygga bröstcancer testas
Med hjälp av en gel, som smörjs in lokalt på brösten, hoppas nu svenska forskare kunna förhindra att bröstcancer bryter ut hos kvinnor med förhöjd risk. Förhoppningen är också att läkemedlet inte ske ge några, eller i alla fall få biverkningar.
1 Kommentarer
-
Quiz: Vad vet du om myelom?
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Gör vårt quiz och lär dig mer om myelom. Du startar quizet genom att svara på första fråga. Lycka till!
2 Kommentarer -
”Blodcancerpatienter dör i väntan på behandling”
I Sverige lever ungefär 4800 personer med någon form av blodcancerdiagnos. Två viktiga frågor som Blodcancerförbundet drivit i snart ett år är snabbare tillgång till nya livshöjande behandlingar för patientgruppen samt att enklare kunna driva kliniska prövningar.
1 Kommentarer -
8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar
Ska man vara extra noga med att kolla leverfläckar på händer, fötter och könsorgan? Behöver man verkligen solskydd trots att man aldrig bränner sig? Och ska man vara orolig för att få hudcancer om man solat mycket solarium? Här svarar Eva Eken, hudläkare och specialist ...
1 Kommentarer