Fakta | Hudcancer

Skydda dig mot solens UVB-strålar

Hudspecialisten Jan Lapins berättar för Netdoktor hur man bäst skyddar sig mot solens UVB-strålar.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

- Använd hellre en solskyddsfaktor som bara innehåller UVB- skydd om du inte står ut med att vara blek. Det är trots allt bättre än att inte skydda sig alls, säger Jan Lapins, hudspecialist på Huddinge sjukhus.

UVA-strålarna gör oss bruna

Det är vetenskapligt säkerställt att det huvudsakligen är solens UVB-strålar som ger hudcancer. Däremot räcker inte det vetenskapliga underlaget till för att vi ska veta i vilken omfattning risken för att utveckla hudcancer påverkas av solens UVA-strålar - de strålar som vi blir bruna av.

Lösningen för solmissbrukare

- För vuxna som ändå inte kan låta bli att sola för att bli bruna kan en solkräm med endast UVB-skydd vara lösningen, hur mycket det än bär emot att ge den informationen. Det är bättre än att inte skydda sig alls, och krasst uttryckt är de största skadorna redan gjorda på oss som är vuxna, säger Jan Lapins. Det är trots allt bättre att vi blir bruna av UVA med så lite skador från UVB som möjligt.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Han misstänker att många inte använder de helt solsäkra solskyddsmedlen alls, eller bara då och då, eftersom riktigt effektiva solskydd inte bara motverkar solorsakad rodnad och solsveda utan även hindrar solbrunhet.

Svårt vänja sig av med det knallbruna idealet

På sjuttio- och åttiotalet reste vi mycket utomlands och idealet var att bli så brun som möjligt. Doften av kokosolja låg tung på stränderna och vi rörde oss knappt på solfiltarna för att inte missa en enda solstråle. Solandet var katastrofalt farligt, men ingen visste då riktigt hur farligt det var.

- Tyvärr verkar många som har växt upp med det knallbruna idealet ha svårt att ändra sitt solbeteende, trots alla rapporter om solandets faror. Kanske drar vi ner på solandet några år om vi blivit skrämda men sedan sätter förträngningen in och vi börjar grilla oss igen, säger Jan Lapins.

Annons
Annons

Han anser att vi inte vinner på att blunda för verkligheten. För att vara effektiv måste informationen anpassas efter människors verkliga livsstil. Därför är det trots allt bättre för "solmissbrukare" att skydda sig mot de garanterat farliga strålarna än att inte skydda sig alls.

Barn måste dock alltid ha bästa möjliga skydd

- Då pratar jag om vuxna som vägrar vara vita på sommaren och i stället väljer att inte använda något skydd över huvud taget. Barnen måste vi alltid skydda på bästa sätt, säger Jan Lapins.

Han berättar att åttiofem procent av alla solskador kommer före arton års ålder när huden är som känsligast. Barn ska alltid skyddas med kläder, skugga eller fullgoda solskyddsmedel mot både UVA och UVB-strålar.

- Min förhoppning är att alla föräldrar som nu har facit i hand lär sina barn att umgås med solen på ett bra sätt. Och att barnen i framtiden kommer att ha med sig ett sunt solbeteende som skyddar dem mot skador i framtiden, säger Jan Lapins.