Så njuter du av solen – på rätt sätt

Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig i solen. Men om du ser till vistas utomhus med förnuft och undvika att bränna dig är det inga problem med att njuta i värmen. Här är några enkla tips!


Lovisa
Publicerad den: 2018-05-08
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör
Uppdaterare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Så njuter du av solen – på rätt sätt
Annons

Det är inte ovanligt att tycka det är skönt att sola och bli solbrun. Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester utomlands. Men tyvärr finns det också en baksida med solens starka strålar.

Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Det finns nämligen en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. Stora soldoser under barnaåren, mot en tunn och omogen hud, ger grunden till de skador som i kombination med ytterligare UV-doser i vuxen ålder får "bägaren att rinna över". Med tiden kan i värsta fall malignt melanom och andra former av hudcancer utvecklas.

Varje år drabbas cirka 55 000 personer i Sverige av hudcancer. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Bara du gör på rätt sätt: 

Men det går att njuta av solen och samtidigt skydda dig mot den skadlig UV-strålning.

 • Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. Använd tätt vävda och täckande, men ventilerande kläder som inte blir så varma att de måste tas av i värmen. Lin är ett bra material. Och tänk på att en våt T-shirt har bara halva solskyddet jämfört med en torr.
 • Var i skuggan mitt på dagen (klockan 11–15). Då står solen som högst på himlen och är som starkast.
 • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar. Tänk dock på att solskyddsfaktor bara skyddar till viss grad och att smörja in sig inte innebär att det är ofarligt att exponera sig i solen. Använd hög solskyddsfaktor, 15 eller mer och smörj in på nytt om du har svettats eller badat.
 •  Ska du vistas på platser där UV-strålningen är starkare, till exempel på hög höjd under en skidresa? Då är zinkpasta ett utmärkt skydd för läppar, näsa, panna och öron.

Man kan bränna sig även om man inte ligger och ”pressar” så kom ihåg att skydda dig även när du är ute och spelar fotboll, seglar, golfar eller bara tar en promenad. Tänkt också på att UV-exponeringen ofta blir större på eller nära havet eller i skidbacken – där solens strålar reflekteras.

LÄS MER: Sol och vuxna

LÄS MER: Sol och barn

Ändå bränd? Gör så här!

Symtom på att man bränt sig:

 • Huden svider och blir röd (cirka 6 timmar efter solexponering)
 • Man kan få vätskefyllda blåsor som sedan torkar och fjällar

Detta ska du göra om du bränt dig:

Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka. Undvik därför ytterligare solen under en vecka, skydda dig med rena och mjuka bomullskläder och använd rikligt med solskyddspreparat. Badda med kylbalsam, kallt vatten eller alsollösning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-2 15:01 (4 år sen)

  Jag har två cancerdiagnoser men fick eventuellt en tredje diagnos, hudcancer när jag visade två hudförändringar i ansiktet och hals. Fick snabbt komma till hud där de "brände bort" hudförändringarna men väntetiden är mer än 9 veckor innan jag får vetskap om det är hudcancer.

 • Avatar 2017-07-19 10:25 (5 år sen)

  Vi behöver LUTEIN för att skydda oss från UV strålningen. Den fungerar som ett filter mot UV. I synnerhet i ögonen där den bildar en skyddande film på näthinnan så strålningen inte går rakt in i hjärnan via synnerven.
  AMD Gula fläcken beror väldigt ofta på luteinbrist hos äldre då näringen till ögat får allt svårare att nå fram genom allt trängre blodbanor på grund av förkalkning t.ex.
  Nu finns det dock allt bättre särskilt framtagna kosttillskott som vidgar trånga blodbanor o innehåller rätt mix av Lutein / Zeaxanthin.
  TIPS: Klarin Perfekt är överlägsen och finns hos allt fler optiker samt på nätet. Framtagen för just detta ändamålet av specialister i samverkande statliga institutioner i Poznan, däribland ögon / diabetes / cirkulationsstörningar.