Så njuter du av solen – på rätt sätt

Så njuter du av solen – på rätt sätt

Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig i solen. Men om du ser till att skydda dig ordentligt är det inga problem med att njuta i värmen. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är inte ovanligt att tycka det är skönt att sola och bli solbrun. Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester utomlands. Men tyvärr finns det också en baksida med solens starka strålar.

Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Det finns nämligen en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. Varje år drabbas cirka 55 000 personer i Sverige av hudcancer. 

Men det går att njuta av solen och samtidigt skydda dig mot den skadlig UV-strålning. Bara du gör på rätt sätt: 

Annons
Annons
 • Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
 • Var i skuggan mitt på dagen (kl 11–15). Då står solen som högst på himlen och är som starkast.
 • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar. Tänk dock på att solskyddsfaktor bara skyddar till viss grad och att smörja in sig inte innebär att det är ofarligt att exponera sig i solen. 

Ändå bränd? 

Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka. Det finns särskild anledning att vara försiktig när du är på stranden eftersom du där vanligtvis utsätts för starkare UV-strålning än i en stad. Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand. Därmed utsätts du både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Men det är dock inte bara är vid stränder som solen kan ge skador. Det är även viktigt att du skyddar dig när du till exempel är på sjön, på golfbanan eller håller på med trädgårdsarbete.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  wilhelm1 2017-07-19 10:25 (9 månader sen)

  Vi behöver LUTEIN för att skydda oss från UV strålningen. Den fungerar som ett filter mot UV. I synnerhet i ögonen där den bildar en skyddande film på näthinnan så strålningen inte går rakt in i hjärnan via synnerven.
  AMD Gula fläcken beror väldigt ofta på luteinbrist hos äldre då näringen till ögat får allt svårare att nå fram genom allt trängre blodbanor på grund av förkalkning t.ex.
  Nu finns det dock allt bättre särskilt framtagna kosttillskott som vidgar trånga blodbanor o innehåller rätt mix av Lutein / Zeaxanthin.
  TIPS: Klarin Perfekt är överlägsen och finns hos allt fler optiker samt på nätet. Framtagen för just detta ändamålet av specialister i samverkande statliga institutioner i Poznan, däribland ögon / diabetes / cirkulationsstörningar.

 • Avatar Sonja Borgström 2018-02-2 15:01 (3 månader sen)

  Jag har två cancerdiagnoser men fick eventuellt en tredje diagnos, hudcancer när jag visade två hudförändringar i ansiktet och hals. Fick snabbt komma till hud där de "brände bort" hudförändringarna men väntetiden är mer än 9 veckor innan jag får vetskap om det är hudcancer.


Annons
Annons
Annons
Annons