Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hudcancer

Överdriv inte rädslan för solen

Netdoktors egen ”solexpert” Mats Berg är docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken i Sörmland. Han har nyligen startat upp den landstingsdrivna kliniken i Sörmland med hudmottagningar i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Som läkare lägger Mats Bergs fokus på patienter med hudtumörer och akne. Som forskare har Mats Berg tidigare studerat rosacea, psoriasis, ljusbehandlingar samt psykiska och yrkesmässiga aspekter på hudsjukdomar. Han har även varit inblandad i forskningsprojekt om beteendeterapi vid atopiskt eksem.

Hur farlig är solen och UV-strålning?

Om vi inte bränner oss är solen inte speciellt farlig för hälsan. Vi kan få rynkor, fläckar och för tidigt åldrad hud av solen, men risken för hudcancer är relativt låg om vi använder vårt sunda förnuft. Överdriv inte rädslan för solen och risken för hudcancer - vi måste våga leva också.

Vilka tidiga varningssignaler och vilken typ av pigmentförändringar bör man se upp med?

Malignt melanom visar sig oftast som platta, brun-svarta fläckar som är större än 5-6 mm, med ojämn form och ojämn pigmentering, flerfärgad (brun och svart och kanske även vit).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Har du upptäckt en sådan fläck bör du gå på kontroll hos läkare. Många tror att fläckar som kliar är farliga men det är de inte. Det finns ingen vetenskaplig studie som visar att klåda är ett tecken man bör se upp med. Tvärtom visar många studier att när vi registrerar klåda är kroppen dålig på att precisera varifrån den kommer och missar ofta exakt ställe med cirka 10 cm.

Hur effektiv är solkskyddsfaktorn i solkrämer? Kan vi sola ”som vanligt” så länge vi smörjer in oss med rätt faktor?

Även här gäller det att sola så att vi inte bränner oss, med eller utan solskyddsfaktor. Studier på krämer med solskyddsfaktor har visat att de har ett bra skydd vid hudskador som basaliom och andra ”snällare” former av hudcancer.

Men det finns inte tillräckligt med undersökningar som visar att krämer med solkskyddsfaktorer kan skydda mot malignt melanom. De studier som hittills har gjorts har baserats på solkrämer med solskyddsfaktor under SPF 10. Nuförtiden finns krämer med högre skyddsfaktor, uppåt SPF 50 så fler studieresultat väntas inkomma.

Annons
Annons

Undersökningar visar även att de som använder mycket solskyddsfaktor solar mer än andra och ökar sin risk för melanom på grund av sitt solbeteende.

Vilka är dina bästa ”soltips”?

  • Ta det lugnt i början, utsätt inte huden för maximal soldos på en gång utan vänj den långsamt och öka soldoserna successivt.

  • Kläder ger bra skydd. Använd gärna svala, långärmade skjortor och långa byxor i till exempel linnematerial.

  • Håll dig i skuggan (men tänk på att solen tar även genom moln och reflekteras av sand och vatten).

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons