Krafttag mot ökning av dödlig hudcancer

Varannan timme får en svensk ett nytt malignt melanom och antalet fall bara ökar. Den enda säkra förklaringen till det är att vi i Sverige exponerar oss allt för mycket i solen och dessutom utsätter oss för skadlig strålning från solarier. Onkolog och överläkare Magnus Bäcklund beskriver hur han och kollegorna dagligen möter patienter, inte minst unga kvinnor, som drabbats av den många gånger dödliga diagnosen. Det på grund av ett allt för intensivt solande. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Krafttag mot ökning av dödlig hudcancer
Annons

– Få är medvetna om att den eftertraktade solbrunheten är förknippad med stora risker. Sen finns det också dem som känner till farorna, men solar ändå, säger han.

För att lyckas minska antalet fall är det preventiva arbetet avgörande. I slutet av mars i år togs ett första viktiga steg då regeringen fattade beslut om att införa ett solarieförbud för personer under 18 år. Det efter att bland andra Magnus Bäcklund skrivit ett öppet brev till regeringen med krav på 18-årsgräns.

– Det har funnits mycket tveksamhet kring det här, där en del satt sig mot att lagstifta sådant som rör individers gena val. Men det här ser vi som en stor och viktig framgång i arbetet med att minska fallen av hudcancer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det har funnits politisk tveksamhet kring det här, där en del motsatt sig att lagstifta sådant som rör individers egna val. Men det här ser vi som en stor och viktig framgång i arbetet med att minska fallen av hudcancer.

Magnus Bäcklund förklarar att UV-behandling i medicinskt syfte inte kommer förbjudas, men att sola i självbehandlande syfte bli svårare.

– Många tycker att hyn blir bättre av att sola, och det måste man ändå respektera. Av det skälet väljer många att göra det, trots att de kanske vet om att det kan vara farligt. Det är också det som gör det så svårt i och med att många faktiskt upplever positiva hälsoeffekter av sol och solarier.

Annons
Annons

Magnus Bäcklund jämför problematiken osunda solvanor med rökning som ju inte har några som helst hälsofördelar eller upplevda sådana så som solningen har.

– Det försvårar argumentationen ytterligare, menar han.

Så vad ska man då göra åt saken? Hur bromsar vi antalet fall av hudcancer? Hur får vi bukt med det osunda brunhetsidealet?

 

  Källor

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-05-11 14:30 (4 år sen)

  Gör mer reklam för "Brun utsn sol" produkter som är bra för huden, och inte för dyra.

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-9 09:48 (5 år sen)

  Hej, det skulle vara intressant att veta hur stor andel av de som får malignt melanom som har solat vid lägre breddgrader och/eller solarium samt hur mycket!?

  Mvh
  Ingemar