Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Följ med på undersökning av födelsemärken

Oroar du dig för hudcancer och malignt melanom? Funderar du på att kolla upp dina fläckar och undrar vad som händer vid en undersökning av födelsemärken? Följ Netdoktors redaktör till Hudläkartjänst i Stockholm, för prickudersökning.


Publicerad den: 2012-05-03

Följ med på undersökning av födelsemärken
Annons

Vårsolen har äntligen tittat fram på allvar, det bländande solskenet lockar både blommor att slå ut och uteserveringar att öppna upp för soldyrkare. Men den starka solen gör också att många blir oroliga, börjar fundera på solskydd och vill kolla upp födelsemärken och prickar på kroppen.

Själv är lite jag sen och småspringer sista biten fram till Hudläkartjänst på Kungsgatan, en av de mottagningar i Stockholm där det går att boka tid för undersökning av födelsemärken. Väl på plats blir jag hänvisad in till ett svalt mottagningsrum där Mattias Karlqvist och Anders Landgren tar emot, båda legitimerade läkare och specialister i hudsjukdomar.

Frågeformulär och släktkoll

Jag får fylla i ett papper - ett EU-frågeformulär: "Euromelanoma 2012" - om hur gammal jag är, lite om mina solvanor och om jag ger mitt medgivande till att använda information från min undersökning till statistik. &nbsp

– Välkommen, varför söker du hit idag? frågar Mattias Karlqvist.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Jag berättar om en prick på min arm, ett födelsemärke som jag tycker har växt lite i storlek. Och så vill jag gärna få veta lite mer om malignt melanom och hur det går att undvika.

– Har du malignt melanom i släkten?&nbsp Är föräldrar eller syskon drabbade? frågar Mattias Karlqvist.

– Nej, inte malignt melanom, men båda mina föräldrar har haft godartade hudförändringar, basilom eller vad det nu heter, svarar jag.

Annons
Annons

– Jaha, basaliom, okej. Det är godartade hudtumörer som mycket sällan sprider men som utgör tecken på att man kan vara i riskgruppen för solskador och allvarligare hudförändringar, säger Mattias Karlqvist.

Riskfaktorer och solvanor

Då kommer jag att tänka på att jag nog redan tillhör riskgruppen, med tanke på att jag är blond med ljus hy, och frågar Mattias Karlqvist om även det bidrar. Det kan det göra, svarar han, speciellt om du har lätt för att bränna dig i solen. Han frågar om mina solvanor och om det är så att jag alltid bränner mig. Då kommer jag på att det nog var så förr men på senare år, sedan jag blev mamma, solar jag aldrig aktivt utan håller mig mest i skuggan.

– Det låter ju bra. Dina solvanor, både nu och då ser ut som svenskens i gemen. Det är aldrig för sent att skaffa sig bra solvanor, säger Mattias Karlqvist.

Han fortsätter med att fråga om hur hög solskyddsfaktor jag brukar använda och rekommenderar sedan minst solskyddsfaktor 30, gärna över, och att det ska vara en solskyddskräm med fysikaliskt skydd, ofta i form av titanoxid. Mattias Karlqvist menar också att det är viktigt att vara generös med solkrämen, stryka på ett tjockt lager som får gå in i huden och fylla på med ny kräm efter bad. Att ha på sig svala, heltäckande kläder och solhatt samt att hålla sig i skuggan är också bra.

Farliga prickar?

När det är dags för själva undersökningen får jag ta av mig på överkroppen. Mikael tänder en lampa med starkt dagsljus och börjar titta på min rygg. Sen kommer vi till min arm, där har jag pricken som jag har funderat på och jämfört med bilder på nätet på malignt melanom. Mattias Karlqvist tar fram en lite mindre lampa med förstoringsglas.

– Tre millimeter, välavgränsad i färg och form, nej det här är ingen farlig prick, säger Mattias Karlqvist.

Puh, då kan jag alltså andas ut men kommer på att jag ju har en lite konstig röd prick på magen också. Den växte när jag var gravid men är nu mindre igen. Kan den vara farlig då? Mattias Karlqvist tittar på den med minilampan/förstoringsglaset.

– Nej, det här är bara ett kärlnystan, inget födelsemärke. Kärlnystan är helt ofarliga, säger Mattias Karlqvist.

&nbspTecken på farliga hudförändringar

– Vad är det då man ska vara vaksam på när det gäller gamla och nya prickar, frågar jag.

–Om födelsemärket eller hudförändringen avviker i färg och form. Och om de växer i storlek, speciellt över fem millimeter. Är man orolig rekommenderar vi en undersökning, säger Anders Landgren (som också är med vid undersökningen).

Jag frågar vad som hade hänt om jag hade haft en avvikande födelsemärke. Anders Landgren säger att då hade jag fått kommit tillbaka för operation eller biopsitagning.

– Vid operation skickas hela hudförändringen för mikroskopisk undersökning. Råder tveksamhet vid diagnos, där vi inte misstänker malignt melanom kan ibland en biopsi tas av en hudförändring innan vi beslutar eventuell åtgärd.

Hur viktigt är det att det går snabbt om det finns risk för farlig hudförändring? frågar jag.

– Vi försöker åtgärda så fort som möjligt och skicka vidare till operation och eventuellt biopsi. Men de allra flesta som kommer hit har inte malignt melanom. Majoriteten har bara ”snälla” hudförändringar, säger Anders Landgren.

Över huvud taget får vi fler hudförändringar, oftast godartade, med tiden.

– Ett väldigt vanligt exempel som många oroar sig för är seborroisk keratos eller åldersvårta. De kan se väldigt olika ut, men är ofta en stor mörkare fläck som kan likna malignt melanom - men här rör det sig alltså om en helt ofarlig hudförändring, säger Mattias Karlqvist.

Nu är undersökningen slut. Jag går med lätta steg ut i solskenet igen men tänker att jag nog hinner förbi apoteket på väg hem för att skaffa ny solkräm med hög solskyddsfaktor.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-05-31 08:09 (9 år sen)

    Tack för en Intressant artikel!
    Nu ska jag kolla mina för säkerhets skull.


Annons