Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hudcancer

Frågor och svar om solen 2012

Har du frågor om solen, solskydd, malignt melanom och andra hudförändringar? Här får du expertråd från Mats Berg, hudläkare genom svaren i Netdoktors livechatt.


Publicerad den: 2012-05-04
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Frågor och svar om solen 2012
Annons

Gäst73192: Vilken sorts solkräm bör man använda i det soliga Sverige?!

 

Mats Berg: Det beror på hur mycket man vistas i solen och vilket pigment man har, men har man dåligt pigment bör man ha faktor 30-50. Sen bör man smörja in hyfsat tjockt: ett tips kan vara att först smörja en gång, vänta i 20 minuter och sen smörja en gång till.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons


Vicky:
Hörde häromdagen att det ökade användandet av solskyddskrämer och täckande kläder m.m. har lett till minskad upptagning av D-vitamin bland svenskarna. Stämmer det och hur ska man i så fall förhålla sig - skydda sig mot solens strålar eller ej? Jag tänker både på mig själv och på mina barn.

 

Mats Berg: Ingen vet egentligen. Man tror att det räcker med små mängder sol korta stunder per dag för D-vitaminupptaget. Halvskugga och kortärmat är inte fel. Rent teoretiskt ligger svenskarna illa till, men ingen har bevisat att det verkligen är så. Vi väntar fortfarande på vad "experterna" ska ge för kostråd, men fortfarande finns ingen allmän rekommendation om extra D-vitamninintag, finns även studier som säger att för mycket D-vitamin inte heller är nyttigt, kanske...

Annons
Annons


Elaf:
Hej! Vad gäller för barn och solning? Är UV-dräkter ett måste?

 

Mats Berg: Nja, knappast i Sverige väl... Skugga är aldrig fel.


hebbe40:
Hur stor är risken för metastaser vi Lentigo maligna?

 

Mats Berg: Lentigo maligna är bara ett förstadium till melanom och dessa ger inte metastaser.

 


Gäst11509:
Jag undrar över min son som brände sig rejält vid en grillolycka för två år sedan, då han var fyra år. Blevandra-tredje gradens brännskada på benet. Hur extrakänslig är han för solen nu? Huden är läkt med med svagt ärr. Vi har bara fått råd om att använda heltäckande kläder på benet (även badkläder) men bör vi även ha SPF 50? Under kläderna?

 

Mats Berg: Nja, man kan ju prova försiktigt och se vad som händer i solen, men troligen har han en viss ökaa känslighet. Kläder är ju annars alltid bäst... Har man det så låter det som överkurs med SPF.


14:07 Gäst82741: Hej ! Jag blir 76 år i sommar och jag reser ofta till varmare länder. De senaste åren sticker det i ansiktet trots att jag använder solskyddsfaktor 25 eller 30. Mest bränner det på kinderna under ögonen där huden är som tunnast. Ge mig ett råd, jag vill gärna få D-vitaminer. Med vänliga hälsningar/Bengt

 

Mats Berg: Jag skulle nog spara ansiktet med skugga, krämer eller keps/hatt, men gärna ha kortärmat i stället. Det räcker med runt 15 minuter på en arm för vitaminerna.


simone: Hur får jag min vännina att inse hur farligt det är att pressa i solen? Hon är redan nu sönderbränd i ansiktet. Hon har små sår runt munnen och är fnasigt torr. Jag sa till henne igår igen, men får till svar att det är så skönt. Hon använder inte solskydd. "Så snyggt att bli brun, har blivit som en drog", sa hon. Jag sa att hon ser förskräcklig ut men ingen respons.

 

Mats Berg: Jag brukar skrämma mina tjejkompisar med att de blir rynkiga när de blir äldre! Det brukar oftast hjälpa... Sen kan man ju alltid ge en kräm med faktor 30-50 i present! eller en klädsam hatt/keps!Maja: Hej! Jag har vänt mig till min vårdcentral med min son 15 år, där de tagit bort två svartbruna prickar. Vi har inte fått något svar på odlingen så det var säkert ok men det kryllar av mörka russinprickar på honom. Hur allvarligt ska jag ta detta eftersom ingen på vårdcentralen tittar på mer än det som jag visat? Har själv två fulingar på ryggen varav en kliar. Vart vänder jag mig mer direkt om jag vill undvika min vårdcentral - hudklinik eller? Eller måste jag gå via vårdcentralen först? Lite orolig

 

Mats Berg: Att titta på hela huden går snabbt, knappt en minut och det klarar de flesta vana distriktsläkare. Sedan är det olika i olika län om det är remisstvång eller inte till hudklinik eller privat hudläkare.


Gäst3315: Hej! Jag har nyligen opererat bort en hudförändring fram på bröstet som visade sig vara ett basaliom. Hur bör jag förhålla mig till solen i fortsättningen? Stor risk att jag drabbas igen? Har alltid tyckt mycket om att vara ute och är gärna i solen. Har en hudtyp som alltid blir brun, ganska sällan röd. Jag är 43 år gammal. Mvh Anna-Lena

 

Mats Berg: Hej! Jag tycker att du kanske ska börja minska på solandet, behålla t-shirt på, använda solskyddskräm och keps/hatt, men fortsätta att vara ute. Ett basaliom säger inte så mycket, men får man flera är det ett tecken på att huden är solskadad. Med tanke på ditt solbeteende ska du kanske ta det lite lugnt, utan att överdriva åt det hållet heller.sumsar:
Jag har ett cirka 2-3 mm stort utslag (ser ut som en finne) mitt i pannan som jag haft i cirka 10 år.Det vätskar om man trycker på det. Brände mig rejält i pannan för 30 år sedan och fick då blåsor. Vad kan det vara?

 

Mats Berg: Oj, massor! Växer det inte så är det troligen antingen ett utmognat födelsemärke, en bindvävsknottra eller en talgkörtelförstoring, allt ofarligt.


liselottea: Jag läser basmedicin 2 i Sverige genom distansstudier men jag befinner mig i Los Angeles. Här har massor av folk problem med pigmentering plus hudcancer. Jag undrar kring solskyddsfaktor. Vi rekommenderar alltid 30 och säger att över 30 inte innebär mer skydd utan bara mer kemikalier. Stämmer det samt vilken SPF rekommenderar ni?

 

Mats Berg: Samma, minst 30. Det är visserligen mer sol i LA, men de flesta i befolkningen har lite mörkare skinn än nordbor.

 

honkan: Är min solskyddslotion som jag köpte förra sommaren effektiv även denna sommar? Mvh Anna Holmqvist

 

Mats Berg: Med största sannolikhet i flera år till...


liselottea: Min son har ett stort tjockt brunt födelsemärke mitt på bröstet, har varit med honom hos fyra hudläkare och de säger att det ser OK ut och ingen vill ta bort det på grund av att det sitter där skinnet är tunnt och det kommer att bli ärr. Ska man hålla ett öga på födelsemärket för det är väldigt utsatt för solen eller ska man bara anta att det inte kommer att utvecklas till cancer då fyra läkare redan tittat på det? Jag är mest orolig för det sitter på ett väldigt utsatt ställe när det gäller solexponeringen.

 

Mats Berg: Det är mycket ovanligt med melanom innan 20 års ålder. Det man ska kolla är fläckar större än 5-6 mm, oregelbundna i formen och med flera färger i sig. Ta det lugnt för stunden, men man ska alltid vara observant på fläckar som växer eller får flera färger eller blir oregelbundna.


Gäst99657:
Hej! Min son på 12 år har ett födelsemärke på ryggen som är mörkt, upphöjt och cirka en lillfingernagel stort. Sakta växande. Ska jag gå till doktorn och undersöka det? Orolig mamma

 

Mats Berg: Det är mycket ovanligt med elakartade fläckar innan 20-årsåldern. Upphöjdhet är närmast ett snällt tecken. Det man ska undersöka är fläckar som är större än 5-6 mm, oregelbundna i formen och har flera färger (alltså både ljus och mörka).


hebbe40: Hur farligt är Lentigo maligna jämfört med malignt melanom? Hur stor är risken för metastaser? Jag har fått en Buckybehandling på bakhuvudet för att få bort hudförändringen, men tydligen så finns det rester av Lentigo maligna kvar. Vad kan jag förvänta mig som nästa behandling? Kirurgi?

 

Mats Berg: Lentigo maligna är ett förstadium till en snällare form av melanom och ger i sig inte metastaser (eftersom det ännu inte är något utvecklat melanom). Troligen skär man bort resten av lentigo maligna. Behandlingen av lentigo maligna kan vara krånglig, men prognosen är mycket god!


Hatte: Jag brände mig ofta som barn. Ofta var det ryggen som drabbades av den varma solen. Minns inte om min hulda moder smörjde mig men jag fick ta på en tröja eller skjorta tills jag hade fjällat färdigt. Även som vuxen brukar jag då och då dra på mig lite för mycket sol. Då stryker jag på lotion och olika solkrämer med mera. Fråga: löper jag större risk att drabbas av hudcancer på grund av förhållandet som jag beskriver?

 

Mats Berg: För den enskilda individen är det troligen en mycket liten risk att ha bränt sig i solen (det har vi alla gjort!) utan det är mer när man tittar på en befolkning (till exempel bleka britter som bor i Australien) som det spelar någon större roll.

 

 

Gäst38869: Jag har SLE, hur pass farligt är det att vara ute i solen? Tycker det är skönt ibland att vistas ute som alla andra. Min läkare säger att jag ska ha hög solskyddsfaktor och hålla mig i skuggan. Vad kan egentligen hända? Kan mina inre organ bli påverkade? Eller är jag överskrämd? Vågar inte åka utomlands längre, jättetrist.

 

Mats Berg: Du riskerar att bli sämre i din hud av solen, men alla patienter med SLE (eller rosacea också för den delen) blir inte sämre av försiktigt solande.


Too-ticki: Jag har två leverfläckar och ett födelsemärke som ofta växer och kliar, ibland tills de blöder. Sedan går svullnaden ner och symptomen känns som att de är borta - tills det börjar igen. Ska gå till vårdcentralen nästa gång det händer, men vad tror du det kan bero på? Och hur går de till väga för att ta reda på vad det kan vara? Jag har melanom i släkten och har solat mycket solarium i min ungdom.

 

Mats Berg: Är de regelbundna så är risken inte stor att de är farliga. Klåda är inget farligt tecken, men eftersom Du är orolig så är det klart att du ska söka för dem!


Adils: Hej! Hur ska jag på bästa sätt skydda mig? Jag är rödhårig och fräknig. Jag har nyligen behandlats med strålning och cytostatika för livmoderkroppscancer och vill inte drabbas yttligare.

 

Mats Berg: Du har ingen ökad risk för hudcancer om du inte har sänkt immunitet (brukar vara övergående efter cytostatika). Annars är de enkla knepen solskyddskräm, t-shirt och keps/hatt!


hebbe40: Hej! Jag har fått diagnosen lentigo maligna och på grund av det en Bucky-behandling. Tydligen så finns det tumörceller kvar efter behandlingen. Vad kan blir nästa åtgärd? Operation?

Hur stor är risken för metastaser? Herbert

 

Mats Berg: Lentigo maligna är bara ett förstadium, som ännu inte blivit någon cancer. De melanom som kan bildas från dessa är dessutom snällare än övriga melanom. Olika behandling beroende på storlek och mottagning: operation är aldrig fel om inte fläcken är jättestor, i så fall kan man prova med en sorts ljusbehandling (Buckystrålar).


pumman: Hej! Har två yngre barn (3 och 8). Vi har mycket ljus hy, är solkänsliga och blir mycket lätt röda i solen. Redan nu är öron och näsa lätt röda på eftermiddagen efter en hel dag på förskola och skola. Dagar utan hetta är lätta att klä barnen. Men vad gör jag de dagar de måste vara iväg och det blir så hett och de blir varma i sina vita långärmade tröjor och byxor? De är ju inte i skuggan mitt på dagen. Hur ofta ska man egentligen smörjas de dagar man inte badar? Tack för svar.

 

Mats Berg: Värme är ju inte farligt, men man ska ju skydda framför allt barn mot att bli röda i solen. Kläder, mössa, solskyddskräm är ett måste i stark sol.


Matsskrivare: Om man börjar sola långsamt (kort tid, solskyddskräm, kläder med mera) kan man då senare när man fått en viss färg "dra på för fullt"?

 

Mats Berg: Huuuuu... Jag tycker aldrig man ska "dra på för fullt"! Tänker du bara på melanomrisken så har du rätt, men vill du undvika rynkor och "snällare" former av hudcancer när du blir äldre ska du spara på antalet timmar i solen...


Gäst19609: Hur kan en 90-årig kvinna bäst skydda sig mot att bli mycket röd om näsan och kinderna så fort hon är ute i solen, även armarna bränns lätt?

 

Mats Berg: Det finns flera sätt: skugga, solskyddskräm, hatt/keps.


Gungru: Hej ! Jag har en del hudförändringar som har växt lite med åren. De är dock inte mörka i tonen, men min son har nyligen fått diagnosen malignt melanom. Han har även opererat bort lymfkärl. Min fråga: Kan detta vara ärftligt ? Ska jag undersöka mig?

 

Mats Berg: Det är sällan ärftligt. Det finns dock vissa familjer med flera personer med melanom. Har man då själv massor med oregelbundna födelsemärken har man ökad risk. Annars inte.


nillanmamman: Jag har ett födelsemärke som är cirka 5 cm och ljusbrunt på magen och i detta har det kommit flera små mörka födelsemärken. Bör jag kolla upp det?

 

Mats Berg: Det låter som ett så kallat fräkennevus (nevus spilus) som inte brukar vara farliga, men ändå är såpass ovanliga att man kanske bör ha en diagnos på det så att inte ovana oroliga doktorer i framtiden ska skrämma upp dig...


Gäst31413: Hej, har just fått diagnosen basaliom. Har en eksemliknande fläck (cirka 1 cm) på axeln som ska tas bort. Min egen förklaring är att jag brände mina axlar flera gånger som barn. Tyvärr fanns inte samma medvetenhet och inte heller så effektiva solkrämer då (jag är född 1961). Som vuxen har jag varit noga med solskydd och väl medveten om riskerna. Nu undrar jag hur jag ska tänka framöver. Vill ju gärna kunna fortsätta njuta av solen. Mvh Anna

 

Mats Berg: Det är inte extremt att ha ett basaliom i din ålder, det kan man ha redan i 20-årsåldern. Har man flera liknande fläckar tyder det dock på att huden är solskadad. Jag skulle rekommendera en vanlig sund försiktighet i solen, vid stark sol solskydd + keps/hatt, och att aldrig ta av t-shirt, men för övrigt inte överdriva försiktigheten! Man måste leva också! 

 


Gäst94521: Hej! Har en liten brun fläck strax under trampdynan. Den är placerad på yttersidan av stortåns trampdyna varvid jag inte trampar på den. Den är cirka 5 mm i diametern, något upphöjd, brun och blank och kliar lite av och till. Ingen åldersfläck som man kan skrapa bort. Bör jag kolla den? Tacksam för svar, kvinna 60+.

 

Mats Berg: Man brukar säga att brunsvarta fläckar större än 5-6mm, oregelbundna i formen och med flera färger i sig bör kollas upp. Upphöjdhet är närmast snällt, klåda inget farligt tecken och inte farligare att ha fläckarna på fötterna. alltså: är den regelbunden till färg och form är den troligen ofarlig. 

 

 

Gäst94521: Min man har fått små vinröda upphöjda märken i pannan - båda sidor.(Hans far hade malignt melanom på magen.) Maken vill gärna ignorera allt. Ska detta kollas? /Paulson


Mats Berg: Låter helt ofarligt. Sannolikt ofarliga blodkärlsknottror. Det är ovanligt med melanom i ansiktet hos personer under 70-80 år. 

 


Gäst56004: Hej. Jag har precis avslutat en cellgiftsbehandling och strålning för Hodgins lymfom typ 2. Jag undrar nu om det är större risk att få hudcancer om jag har haft cancer eller om det inte spelar någon roll? Jag vet att man kan vara känslig för solen efter en behandling men om risken ökar för hudcancer efteråt undrar jag såklart nu. Tack.

 

Mats Berg: Hej! Rent allmänt sett har du inte större risk för hudcancer, sen kan man ju möjligen på grund av en behandling eller liknande ha sänkt immunitet en viss tid.

 

 

Anna: Hej! Jag är 36 år och har problem med pigmentförändringar/melasma. De dök upp som stora mörka fläckar på överläpp och kinder då jag var gravid. Jag trodde det skulle försvinna efter att jag hade fått barn men de är kvar, fläckarna dyker upp varje vår och blir värre framåt sommaren, även nu flera år efter jag var gravid. Kommer fläckarna nånsin försvinna? Vad finns det att göra? Går det att ta bort med laser? Vad rekommenderar du?

 

Mats Berg: Hej! Man kan ibland försöka bleka dem, men det är gränsfall om det görs inom offentliga sjukvården. Finns dock privata hudläkare med kosmetisk inriktining som sysslar med detta. Dock brukar de försvinna spontant efter några år, snabbare ju ljusare du är i pigmentet för övrigt.


Annons