Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hudcancer

Emelie drabbades av hudcancer i ansiktet

Emelie 32, diagnostiserades med malignt melanom i ansiktet efter att ha undersökt samma leverfläck tre gånger utan rätt besked. Det gäller att våga stå på sig och tjata på vården, min hudcancer hann sprida sig mellan mina ”goda resultat”, säger Emelie 32, tidigare hudcancerpatient.

Publicerad den: 2016-06-27

Annons

Personer med leverfläckar och födelsemärken löper en högre risk att drabbas av hudcancer men det kan vara svårt att skilja på födelsemärken som är friska och födelsemärken som är farliga.

"Våga stå på dig och tjata på vården"

Emelie 32, diagnostiserades med malignt melanom i ansiktet efter att ha undersökt samma leverfläck tre gånger utan rätt besked. Det gäller att våga stå på sig och tjata på vården, min hudcancer hann sprida sig mellan mina ”goda resultat”, säger Emelie 32, tidigare hudcancerpatient.

Det är väl känt att solens farliga strålar är den största orsaken till hudcancer. Men det krävs inga överdrivna solvanor för att drabbas av hudcancer.

– Jag är inte alls den som tycker om att ligga och pressa i solen. Min migrän slår lätt till när det är för varmt så att jag med mina minimala minuter under solen skulle drabbas av melanom trodde jag aldrig, dessutom är jag mörk i hyn och borde därmed tåla mycket mer än vad jag utsatte mig för, fortsätter Emelie.

Annons
Annons

Lyssnat till råd om solvanor - drabbades ändå av hudcancer

Hon berättar att hon lyssnat till de vanligaste råden som getts om sol och solvanor. Att undvika solen de timmar på dygnet som den är som farligast och att skydda sig med solkräm även om det handlat om att hon vistats i solen kortare stunder.  

Trots det diagnostiserades hon med hudcancer i ansiktet. På ansiktet hade hon en leverfläck och med leverfläckar på kroppen ökar risken för hudcancer. De flesta melanom hittar du på bålen, benen och armarna. Det må vara ovanligt att de finns i ansiktet och på halsen men som i Emelies fall absolut förekommande.

– Hade läkarna gjort en utförlig undersökning av min leverfläck i ansiktet hade de upptäckt mitt melanom i god tid. Jag besökte flera läkare under en längre tid som alla sa att jag inte behövde oroa mig. Men när jag väl diagnostiserades visade det sig att jag haft hudcancer i två år och att cancern spridit sig. Jag opererades, vilket resulterade i ett stort ärr som går från ögat ner mot halsen, säger Emelie.  

Ärret som hon fått på ansiktet efter operationen menar hon inte längre känns som ett stort problem, men hon berättar samtidigt att vägen tillbaka till en god självkänsla tagit lång tid. Tidigare hade hon gärna sluppit påminnas om hudcancern varje gång hon tittade sig själv i spegeln men idag ser hon annorlunda på det.

– Jag använder mig själv som exempel för mina barn och alla andra jag möter i livet. Förklarar vikten av att skydda sig mot solen och att envisas och stå på sig om man misstänker melanom i en leverfläck man har. Kan man upptäcka cancern i tid och slippa stora ärr på kroppen eller ansiktet är det såklart bra men i andra fall, så länge man överlever cancersjukdomen ska man vara tacksam. Ett ärr är trots allt bara ett ärr, fortsätter Emelie. 

Var uppmärksam på symtom på malignt melanom

De flesta som drabbas av hudcancer blir friska men chanserna att bli frisk är större om cancern upptäcks i tid. Det viktigt att på egen hand undersöka kroppen. Symtom på malignt melanom är märken som kliar eller blöder. De vanligaste symtomen är en ny brun fläck eller en knuta på huden som ändrat utseende eller vuxit. Malignt melanom är också ofta oregelbunden i sin form och ojämn i färgen.

Annons
Annons

Nedan listas andra karaktärsdrag hos din leverfläck som du ska vara särskilt uppmärksam på:

  • Om leverfläcken större än sex millimeter.
  • Om leverfläcken växer
  • Om leverfläcken har olika färger i sig
  • Om leverfläcken har en ojämn kant som är inflammerad/röd

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.