Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hudcancer

Allt fler drabbas av hudcancer

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Varje år dör nästan 500 personer av den allvarligaste formen av hudcancer som kallas malignt melanom. Men hudcancer går att bota om den upptäcks i tid.

Allt fler drabbas av hudcancer
Annons

Hallå där Jan Lapins, överläkare vid hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Under de senaste tio åren har den årliga ökningen av hudcancerformen malignt melanom varit nästan sex procent. Vad beror det här på?

− Under 1900-talets andra hälft har antalet melanom flerdubblats. Sedan 2000-talets början har antalet fall av melanom åter igen fördubblats. Ökningen har skett i alla åldrar men setts framför allt hos personer äldre än 50 år, i de generationer som växte upp och var unga under en tid då sol bara ansågs vara nyttig och som barn exponerats helt utan att skyddas av okunniga föräldrar. Samma generationer var senare när de blev vuxna också de första att kunna åka på semestrar i soliga klimat. Antalet semesterveckor ökade från två veckor 1938 till fem veckor på 1970-talet. Nästan alla våra semester- och fritidsvanor är kopplade till solexponering och allt fler har fått resurser att vistas i tropiskt klimat, att bada, dyka, segla, golfa och mycket annat. Solariesolning har spätt på denna utveckling.


Jan Lapins studerar bilder av hudcancer.

Efter att man förstått att solen kan ge cancer startades från mitten av 1980-talet kampanjer om solorsakad hudcancer och skydd mot skadlig solexponering. De barn som nu växer upp blir bättre skyddade för solen av sina mer medvetna föräldrar men fortfarande finns mycket att göra för att nästa generation skall klara sig bättre i framtiden.

Vilka former av hudcancer, förutom malignt melanom, behöver man vara uppmärksam på?

− Den vanligaste hudtumören är basalcellscancer som drabbar så många som 40 000 personer varje år. Var sjunde svensk kommer att ha haft en basalcellscancer före 75 års ålder. Det är en sårbildande tumör som skadar huden på platsen den växer på. Men den orsakar mycket sällan dödsfall. Eftersom basalcellscancern måste opereras bort kan resultatet bli vanprydande ärr på till exempel näsan. Den kan vara envis och kan ibland behöva opereras flera gånger för att helt försvinna.

Ytterligare en hudcancer är skivepitelcancer som faktiskt är den cancer som ökar allra mest. Den drabbar i regel vid högre åldrar än basalcellscancer och melanom och kräver också operationer. Ibland orsakar den dödsfall.

Vad behöver man vara uppmärksam på när det gäller sin
egen hud? Handlar det bara om födelsemärken?

− Melanom uppstår inte sällan i födelsemärken, men det är vanligare att de börjar på en annan plats på huden. Det kan till en början likna ett vanligt födelsemärke. Skillnaden är att cancerceller gör att märket förändrar sig genom att bli större, ändrar färg eller form. De kan också bli upphöjda. Ibland kan de klia eller kännas irriterade. Någon gång kan de blöda eller bli såriga. Så förändrade födelsemärken eller nytillkomna födelsemärkesliknande prickar som växer skall undersökas hos läkare utan dröjsmål.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.