Fråga doktorn

Fråga   Cancer

Testikelcancer

För ett par månader sen opererade jag bort min ena testikel efter att drabbats av så kallat seminom. Som tur var visade varken röntgen eller prover några tecken på spridning. Nu hade jag nyligen möte med en läkare på onkologen och denne berättade för mig att jag själv ska välja om jag vill ha en enstaka efterbehandling i form av cellgift eller om jag vill strunta i det och bara gå på kontroller. Jag fick information och funderar nu på hur jag bör göra. Min fråga är egentligen ganska enkel... vad skulle du som läkare gjort? Jag känner lite att jag omöjligt kan komma underfund med alla för- och nackdelar med cellgiftsbehandlingen.

Svar:

Du har tydligen ett seminom, där det finns en liten risk för återfall, även om den är mycket liten. Det är riktigt, att vi idag rekommenderar enbart kontroller, eller om patienten så önskar en kur med cytostatika, som innehåller ämnet carboplatin. Enligt min bedömning är det rätt att göra bägge delarna, med tanke på att Din risk är mycket liten för återfall.

Du ställer specifikt frågan till mig, vad jag skulle gjort som läkare. Behandling med cytostatika (carboplatin) ger en del biverkningar, men de är lätt hanterbara och det är endast en omgång. Jag skulle nog därför valt en cytostatikakur.

Med hjärtliga hälsningar
Håkan Mellstedt
professor

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
trött benmärg

2017-05-26 | 13:24

av Maria Strandberg

C vitamin

2017-05-22 | 19:49

av Maria Strandberg

Trötthet

2017-05-22 | 16:07

av Maria Strandberg

Överlevnad

2017-05-19 | 10:46

av Maria Strandberg

KLL och myelom

2017-05-18 | 20:55

av Maria Strandberg

Hur tolkar jag mina prover

2017-05-18 | 15:19

av Maria Strandberg

Olika idéer och second opinion.

2017-05-18 | 15:08

av Maria Strandberg

Myelom

2017-05-18 | 06:01

av Maria Strandberg

Smoldering myeloma

2017-05-17 | 18:36

av Maria Strandberg

Myelofibrosis

2017-05-16 | 18:23

av Maria Strandberg

Cancer biverkning

2016-05-25 | 09:10

av Magnus Bäcklund

Diagnosen perifert T-cellslymfom - Frågor

2016-04-24 | 12:08

av Magnus Bäcklund

Carcinoider - Neuroendokrina tumörer

2016-02-22 | 09:59

av Per Hellström

Bör tumörerna i tjocktarmsväggen tas bort?

2016-02-20 | 17:48

av Per Hellström

KRONISK INFLAMMATION OCH MKT UPPBLÅST EFTER MATINTAG

2016-02-20 | 12:47

av Per Hellström


Annons
Annons
Annons
Annons