Jag undrar om vitamin B9-Folsyra. Det är bra vid graviditet för fosterutvecklingen, alltså celldelningen. Men hur bra är det att äta folsyra om man har anlag för cancer eller har haft cancer? Eftersom celldelning gynnas av folsyra, har man större risk att utveckla tumörer då?
Folsyra är ett viktigt vitamin för normal fosterutveckling och för blodbildning. Folsyra finns rikligt i bland annat gröna grönsaker. Folsyra är bra under graviditeten för att säkerställa en tillfredsställande utveckling av fostret.
Intag av vitaminer och dess gynnsamma effekter för att eventuellt hindra uppkomst av cancer har diskuterats mycket. Bevisen börjar nu bli svagare för en sådan positiv effekt. Det har kommit rapporter om att folsyra skulle kunna befrämja cancerutveckling, främst tjocktarmscancer men även prostatacancer. Detta har dock inte säkert kunnat bevisas.
Ett normalt intag av folsyra är viktigt, främst genom kosten. Jag tycker inte det finns någon anledning att ta extra folsyra annat än på läkares ordination, förutsatt att man har en kost som innehåller det dagliga behovet av folsyra. Det finns alltså inga statistiskt säkra bevis för att folsyraintag skulle påverka uppkomst av cancer om man har "anlag" eller har haft cancer.
Vänlig hälsning
Håkan Mellstedt
professor och specialistläkare