Forum Cancer


KLL och klåda, vattenklåda

KLL är visserligen en "snäll" sjukdom, men medför tyvärr en del bieffekter. Eftersom de är inte är skadliga, bara fruktansvärt irrriterande, så forskas det tydligen inte någonting om hjälp mot dem. I en annan fråga nyligen behandlas värmeproblem och svettningar. Själv har jag drabbats av vattenklåda ("vattenallergi", aquagen pruritus). Jag skulle gärna vilja få kontakt med någon/några andra, som vet vad detta är, för utbyte av erfarenheter, och i bästa fall komma fram till metoder för lindring av obehagen.

Känner igen detta. Har nog detsamma, har endast läst om det på internet. Vad exakt innebär aquagen pruritus? Obotligt?


Pruritus betyder klåda, och aquagen betyder att den har med vatten att göra. På nätet finns bara någon enstaka kommentar om detta på svenska, något mer på utländska sidor, bl a norska och danska. Klådan är tydligen ofarlig, och "bara" fruktansvärt irriterande. Därmed är den av underordnat intresse för forskning. Den kännetecknas av att den uppträder direkt efter t ex duschning, börjar direkt medan man torkar sig. Det börjar stickas i huden, främst på armar och ben, i svårare fall också på bålen. Däremot aldrig på händer, fötter och huvud. Efter en halv till en timme klingar besvären av. Den som utsatts för en massiv attack av norrländska knott har fått en aning om hur det känns. Orsaken är tydligen okänd, men en del läkare spekulerar i att det beror på "förändrat serotoninupptag i blodplättarna". Eftersom jag har en blodsjukdom (KLL) kan man anta att det hänger ihop med denna. Något egentligt botemedel finns inte, men i form av goda råd föreslås t ex acetylsalicylsyra i svag dos, eller diverse andra medikamenter, som egentligen är avsedda för helt andra besvär. Eftersom en del av dessa direkt påverkar blodet, känns det inte bra att laborera själv med dem. Vanliga antiallergiska tabletter hjälper inte alls. Inte heller krämer mot torr hud. Själv har jag upptäckt att bastubad i samband med duschningen kraftigt lindrar besvären, men eftersom det inte alltid finns en bastu till hands när man behöver göra sig ren, så är det i alla fall svårt att sköta sin hygien. Min förhoppning är fortfarande att få kontakt med någon som prövat sig fram till en fungerande metod att lindra klådan.


Hej! Om du inte redan gjort det, prova också gärna att ställa din fråga via vår kostnadsfria tjänst Fråga Doktorn: http://www.netdoktor.se/?_PageId=4&Tab=Questions Kanske kan någon av Netdoktors experter ge dig svar? Med vänliga hälsningar, Björn Norestig Redaktionen Netdoktor


Hej, vill bara tacka för ditt inlägg "sjövik" om vatten klåda. Jag har nämligen lidit av det sedan jag var två år, utan att riktigt få några svar från läkare. Jag har besökt vårdcentraler och sjukhusmottagningar och fått samma svar från alla, vilket är en rekommendation av fettrika salvor och lotion. Men jag har aldrig blivit hjälpt av det. Det handlar inte om torr hud, men det verkar inte finnas kunskap om vad det egentligen är. Jag har själv tänkt många gånger att det kanske bara är jag som överdriver, eftersom många kan instämma i att benen kan klia lite efter dusch och bad. Men det går inte ens att säga klia, det beskriver inte känslan som uppkommer i kontakt med vatten eller i fuktigt klimat. Jag upplever det som du beskriver det, som djupa stickningar över ben, armar och nedre ryggen, som får mig att bli illamående och på något vis mentalt innesluten i mig själv. Det tar ca tjugo minuter innan det är över och under den tiden ligger jag på min säng och drar med en handuk över kroppen. Det låter knepigt, jag vet, men det är det enda som jag upptäckt som underlättar. Det går inte att göra någonting annat under den här tiden. Det är skönt att veta att jag inte inbillar mig och att det inte är bara torr hud det handlar om. Jag vet nu var jag ska läsa vidare. Har du mer information som har hjälpt dig? Tack!


Svar till Jessot. Hej. Det finns tydligen fler än jag som har de här besvären, men vi är inte många. Jag prövar olika metoder som ska minska besvären. Den jag normalt använder är att endast duscha i samband med bastubad. Det fungerar tillräckligt bra, men hur gör man om man inte har bastu tillgänglig? Om några dagar ska jag på läkarbesök om min leukemi (som kanske är orsaken till min klåda), och det ska bli intressant att höra om hon har några råd att ge. Från nätet har jag fått tipset att äta acetylsalicylsyra i liten dos. Jag har prövat med en tablett Bamyl en timme före dusch. Då slapp jag klådan helt! Med tabletten 3-4 timmar före duschningen, så uppstod en del klåda, men ganska uthärdligt. Fördelen är ju att denna metod kan användas vid behov, man behöver inte äta medicinen regelbundet. Tyvärr är acetylsalicylsyra inte bra för personer med blodsjukdom, så jag har inte vågat pröva mer än två gånger. Doktorn får naturligtvis säga om jag kan fortsätta med Bamyl, eller inte. Tål man acetylsalicylsyra är Bamyl, eller liknande, absolut värt att testa.


Tänkte jag kan väl registrera mig för att delta i den här debatten. Det ligger i mitt intresse både att hjälpa och att lösa det. Var precis upp på hospitalet och pratade med hud. Jag har oturen att ha ADHD+Psoriasis+Vatten allergi. Kan lova er att det är inte en bra kombo på något sätt. Jag kan ge några fungerande tips till er ang. behandling för vatten allergi. För mig så fungerar det om jag solar solarium eller med riktig sol. Det var också därför jag var upp på lassa för att testa uvb och inte bara med uva. Jag kan dock inte berätta ännu om detta fungerar lika bra. Men uva, det underlättar besvären markant, om i vissa fall även löser dem. Mina besvär är precis som för ovanstående. Och det enda som tycks fungera om jag inte sköter om det och allergin slår ut är att stryka huden på något sätt eller ha något emot den lindrar också något. Den psykiska utmattningen är enorm. Jag kan få attacker som håller i sig i veckor. Fast oftast så blir det bara någon dag eller fler. Andra saker som fungerar är att inte använda något schampo eller balsam, eller billig rengöring alls! Gör upp ett lagom varmt bad, blanda i lactacyd som enda rengöring och Neutral baby badolja för att inte torka ut huden. Freaka inte ur nu innan ni testat det här. Jag har inte någon vanlig "uttorknings" problem. Det fungerar! Och kan fungera för er också. Jag är en av de som naivt trott att dagens produkter och tillbehör i dusch/bad är OK. Kan lova er att så är inte fallet. Jag tror att det är en kombination av olika saker som utlöser allergin. Även om det här inte löser allt för er så kommer det med största sannolikhet göra er situation bättre! Hoppas det här hjälpte er. Jag är intresserad av att höra om det gjorde det och säkert andra också som forskar i detta ämne så återkom gärna med om det fungerade för dig också. Jag lever idag ett rätt normalt liv efter att ha anammat detta. Tycker man borde klassa vatten allergi som ett handikapp när det i princip förstör hela dagar och påverkar psyket rätt mycket.


Hej KLL är inte så ofarlig jag har det också haft den i 3 år och har kommit i ett stadie där jag har fått tumörer på vissa körtlar bla sköldkörtel njurar och har fått mycket smärtor KLL visar sig så småningom att den kan förändra sig till elakartad vissa kan leva flera år utan bekymmer men i många fall ändrar sig leukemin till att bli dödlig .Så med andra ord är även leukemi livsfarlig så snäll är den inte


Jag får en intesnisiv klåda på fötter och ben samt undersidan av armarna när jag badat i havet!!!!.Dessutom känner jag mig "kontig"får obehags känlsor i kroppen.Kliar så det blöder men går över efter ca 15min Eva


Hej! Intressant att läsa era inlägg! Jag har haft liknande problem i ca 17 år, debuterade i tonåren. Låter kanske konstigt men jag har bara problem med stickningar i huden ca 3 månader av året, ofta börjar det i augusti månad och håller i sig ca 3 månader. I så många år har jag lidit men sedan några år tillbaka tar jag antihistaminer och det funkar faktiskt på mig (TACK gode gud, förstår inte hur jag har stått ut tidigare)! Dock får jag ta ganska stor dos morgon och kväll. Brukar ta en tabl ca 1 timme innan jag duschar och det tar bort stickningarna till ca 80% vilket är helt underbart! Vissa perioder har jag stickningar på ben, armar, bål, handleder, fötter efter jag har duschat och andra perioder bara på benen eller armarna. Ofta får jag även stickningar när jag klär på mig och då särskilt mycket när jag tar på mig tajta kläder som strumpbyxor eller strumpor. Vissa nätter kan jag få stickningar när jag ligger mellan lakanen och ibland räcker det med att tvätta händerna eller gå in i ett fuktigt våtrum för att det ska börja sticka runt handlederna. Att raka benen under en sådan här period gör att det blir ändå värre stickningar. Antar att friktionen plus vattnet gör det extra djävligt. Stickningarna är verkligen plågsamma. Utan antihistaminer får jag sitta och stryka med händerna över kroppen tills det avtar. Det kan ta allt från 20 min till 1,5 timme. Det är helt fruktansvärt! Det går inte att göra något under tiden jag har stickningar utan måste sitta helt stilla och bara koncentrera mig på att stryka med händerna eller en handduk för att lindra. Har försökt låta bli att stryka med händerna men det går bara inte. Händerna börjar skaka och tvingas tillbaka. Skönt att höra att fler har samma sjukdom/problem. Det är svårt att bli tagen på allvar, ingen har hört talas om denna typ av allergi och det går inte att föreställa sig hur det känns. Till och med min egen mamma himlar med ögonen när jag försöker förklara. Det kan vara otroligt smärtsamt. Letar efter hudläkare som är specialist på området? Någon som har tips? Jag har aldrig tagit blodprover eller fått någon utredning. Kanske ska man begära det..


Gud vad roligt att det finns fler. Jag har haft ”vattenklåda i många år och känner igen mig mycket i det ni skriver. Jag upplevar att min alllergi är som värst precis som ni säger juli-augusti-september när det är som fuktigast. Vad mer är att stress och psykisk obalans får den att accelerera oerhört. Att lugn och ro i samband med dusch är nödvändigt för att hålla nere det på en rimlig nivå. Jag tar Aerius varje dag och Attarax när det börjar klia på kvällarna!? vilket det gör dessa månader på året. Det gamla vanliga. God sömn - bra mat - och lugn och ro: är den bästa medicinen. Dessutom måste jag ha ngn skön åtsittande bomull och gärna kyla direkt efter duschen och duscha så kallt jag kan. Min fru har jobbat på hud och jag har träffat mängdvis med läkare, både specialister och allmänläkare, provat massvis med olika sorters lotion men dettta hjälper inte mycket. Däremot så att smörja in sig med barnolja - stänger åtminstone in porerna och hjälper mig bättre än lotion. Sen tvättar jag bara av mig varje dag och duschar endast hela kroppen en gång i veckan för att stå ut under de värsta månaderna. Solning uva och uvb - inget av det funkade för mig. Ska höra med frugan vad "acetylsalicylsyra " är för det låter intressant. Hoppas ni alla får lite kli nu i september.


Vatten allergi och förskräcklig klåda? Kanske har vi "knäckt" en lösning som fler kan få hjälp av. Min man har under drygt 30 år varje dag lidit vid duschning och fått hemska stickningar och även ojämnheter i huden mestadels på ryggen.Eter att ha läst nästan allt som fanns på nätet hittade jag ett inlägg om histaminer och att dessa som finns naturligt i kroppen sätter igång vår klifunktion när de retas .Retningen uppstår för att kroppen fått för mycket histaminer enligt inlägget.Eftersom man tillslut vill prova allt så gjorde vi det. Vi tog bort allt som har histaminer i sej tomater,tonfisk,rödvin,öl ja allt!! Förbättringen kom inte omgående eftersom kroppen måste rensas ur. Nu har det gått flera månader och besvären är helt borta.Hudens knottrighet börjar gå bort och de stickningar som flera som skrivit här oxå besväras av,är borta! Min man kan äta lite mat med histaminer igen men håller det på en låg nivå. Kanske kan de sallader som äts mycket av på sommaren göra att flera känner mer besvär under sommarmånaderna? ja jag vet inte men hoppas att någon får hjälp av vårt tips


Hej, lider av vattenklåda sedan 3 år och det är precis som ni alla beskriver - outhärdligt. Det enda som fungerar för mig någotsånär är att direkt efter dusch eller direkt när jag vet att det är på gång gå direkt till sängen och lägga mig under varma täcker. Täcka hela kroppen upp över axlarna. Då minimeras obehagen och utbrottet varar inte lika länge. Jag måste också se till att täcka huden så den inte blir för sval. Jag vill gärna ha fler tips och har startat en stödgrupp på Facebook som ni hittar om ni söker på Vattenklåda eller Aquagen Pruritus.


"Skönt" att höra att det finns fler och att man inte inbillar sig, jag vill beskriva känslan som om man tar gammal glasullsisolering och gnider in sig med.
Min klåda har dock den egenskapen att i stort sätt bara komma om jag duschar på morgon/förmiddag, väldigt sällan på kvällarna och oftast bara på sensommaren som andra här beskriver.

När det är som värst lindrar jag det genom att ta isbitar och kyla ner området, sedan lätt torka med en handduk.
Utöver denna åkomma lider jag av ulcerös proktit, men har inte den blekas om det kan finnas något samband.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons