Forum Cancer


Kan man få igen samma cancer man botats för 20 år tidigare

Hej. För 20 år sedan strålades jag för prostatacancer. Jag fick Brachy för att de små tumörer i prostatan inte hade spridit sig utanför prostatan. Jag var således botbar.Jag tog årliga PSA i tio år efter som stod på samma värde. runt 0.0.

Då hörde jag rykten om att man ansåg patienter som fria från den cancer(Botade) om man inte hade några indikationer från den cancern på 5 år. Sedan hörde jag att man ökat tiden till tio år. Jag har fått 20 år på mig och inga som helst indikationer om att det finns någonting kvar av den gamla cancern.

Så mina två frågor blir då:
1. Kan jag anse mig som fullt frisk från prostatacancern jag då fick.
2. Kan man få helt ny prostatacancer en gång till när man haft den tidigare som man är botad från som kanske ligger latent och väntar tills någonting triggar igång cancern igen.

Min gissning är att man kan inte få samma cancer två gånger om man är botad från den första. Självklart kan man få annan cancer som inte har någon koppling till den första.

Spännande att få höra svaret.

Jag tror absolut att man kan få samma cancer två gånger. Men oddsen är nog väldigt små :)
Jag tycker du ska sluta fundera på ifall din cancer kommer tbx någon gång i framtiden. Se till att få prata med en bra läkare och släpp din oro, så ska du se att dina nästa 20 år blir mindre orosfyllda!
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons