Forum Cancer


Blir jag lurad ?

Jag söker mig hit då jag inte vet om min mycket nära vän ljuger om att hon har cancer för att få uppmärksamhet. En hel del saker hon säger får jag inte att gå i hop. Jag vill inte förolämpa henne genom att ifrågasätta det utan att ta reda på så mycket jag kan om detta! För 3 år sedan sade hon att hon hade bröstcancer , hon ville sällan prata om det , hon ville absolut inte ha skjuts in (då hon inte har körkort och bor en bra bit ut på landet, tyckte jag synd o henne att ta buss o tåg innan och efter behandlingen) Hon sa att hon var på strålning några ggr en gång i veckan för det var bara klass 1 cancer , sen tog dom bort en liten del av hennes bröst o satte in lite silicon där. Frisk förklarade på ca 4 månader. Sedan ringde hon mig en fredag kväll för 2 veckor sen ur det blå och sade att hon fått hem ett brev i från lunds lasarett om att hon har cancer i äggstockarna. Jag vet sedan innan att onkologen har flyttat till Malmö. Detta är i korta drag vad som får mig att tvivla, annars hade det blivit en hel roman. Så här kommer mina frågor. Tacksam för svar! Hon säger att hon bara ska få strålbehandling nu i början, jag har hört att det behandlas med cellgifter först o främst och i undantagsfall men strålning. Vilket är det ? Någon som vet om dom behandlar äggstockscancer (strålning och/eller cellgifts behandlingar) på Helsingborgs lasarett? Tacksam för svar!

Hej! Det enda som jag kan uttala mig om är just behandligen. Vanligast är att man börjar med kirurgi för att säkerställa en diagnos samt avlägsna äggstockarna om det är möjligt (detta är dock efter gyn, ultaljud samt vävnadsprov). Efter det så kan man behöva komplettera med cytostatika. Kan det vara så att hon menar tex livmoderhalscancer? Det går att behandla med endast strålning, fast det är bra mycket vanligare med komination av strål, kirurgi och cytostatika. Så vitt jag vet så är det väldigt otroligt (om inte omöljigt) att man skulle behandla cancer i äggstockarna med enbart stålning. Men någon får gärna rätta mig om jag har fel


Hej. Jag kan förstå att du blir lite fundersam, det hade jag också blivit. Tycker det låter "bakvänt" att dom först strålar och sen opererar. I augusti ´10 fick jag cancer i livmodertappen och ena äggstocken, blev opererad i Lund, fick cellgiftbehandlign i Lund, går på kontroller på Onkologen i Lund (så det finns en onkologisk klinik på USL), och jag hoppas på att slippa stråling. Men att som skulle meddela en sådan sak via brev har jag svårt att tro på! Hittintills har jag varit tvungen att åka ner till Onkologen (från HBG) bara för att få ett svar på en röntgen eller provsvaren mellan cg-behandlingarna, dom är så måna om patienterna att det låter otroligt... Lycka till.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons