Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancer missas av bristande koloskopi

Brister i koloskopiundersökningar i Sverige gör att vården missar komplikationer och cancertumörer i tjocktarmen. Det framgår av världens största kartläggning på området som Dagens Medicin tagit del av.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-22

Annons

Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi vid Karolinska institutet, har inom ramen för undersökningen gått igenom data från svenska sjukvårdregister över hundratusentals koloskopiundersökningar. I 0,19 procent av fallen fick patienterna blödning och i 0,12 procent gick det hål på tarmen, skriver tidningen.

I en del av fallen verkade cancern har missats, även om snabbväxande tumörer kan ha uppkommit efter undersökningarna.

– Men vi har skäl att tro att orsaken också är bristande erfarenhet eller uppmärksamhet hos koloskopisterna, att man missat tumörer eller inte tagit bort polyper ordentligt, säger Rolf Hultcrantz till tidningen.

Annons
Annons

Läs mer om undersökningen här

Läs mer om tjocktarmscancer här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-06-23 08:39 (8 år sen)

    2012? genomgick jag koloskopiundersökning eftersom jag var mycket dålig i mina tarmar. Läkarna kallade in mig extra för att göra nya kontroller, men trots att jag hade flera polyper så tog de inte bort dem men jag blev upplyst om att de kan operera mig akut om det skulle behövas, så om jag fick ont igen var jag välkommen på operation och då skulle dem ta bort en del av tarmen och ge mig påse på magen. jag blev utskriven utan någon fortsatt kontroll?? om det nu var så allvarligt varför får man då inte uppföljande kontroll??

  • Avatar 2016-06-22 20:09 (8 år sen)

    Betyder detta att man får åka till t.ex. Tyskland, Polen och Serbien (VMA, Balkans ledande sjukhus, sägs det) för att slippa svenska klåpare skada tjocktarmen vid koloskopi och värsta av allt missa ev. cancer som är hela idén med att utsätta sig för inte så behaglig koloskopi.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.