Björnbär kan hindra utvecklandet av tjocktarmscancer

Annons

Björnbär innehåller mycket antioxidanter, är antiinflammatoriskt, underhåller nerver, och nu senast har det visat sig att det svarta bäret kan förhindra tjocktarmscancer, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Forskare har genomfört tester på två olika så kallade knockout stammar av mus, där den ena arten saknar skygg för att utveckla tumörer i tarmen, medan den andra stammen får colit, det vill säga inflammation i tjocktarmen som kan bidra till uppkomsten av cancer där.


Under 12 veckors tid matades dessa möss med kost som motsvarar västerländsk diet. Ungefär hälften i vare grupp fick även tio procent tillskott av frystorkade björnbär. Studieresultaten visar att i stammen med tumörbenägenhet så minskade antalet tumörer med 60 procent och man fann att björnbären tryckte ner det tumörbildande protein som mössen saknade skydd för. Även i den andra gruppen minskade tumörerna med 50 procent, vilket kan ha berott på att björnbären minskade de kroniska inflammationerna som kan ligga bakom tumörerna, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter på nätet.
Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu