Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Aspirin hjälper mot tjocktarmscancer

Annons

Acetylsalicylsyra som bland annat finns i Aspirin skyddar mot tjocktarmscancer, skriver Sveriges Radio på nätet.

En svensk-brittisk studie som har genomförts på fler än 14 000 personer, visar att patienter som under sex års tid har tagit små doser aspirin löpte 25 procents lägre risk att få cancer i tjocktarmen, risken att dö i sjukdomen minskade med 35 procent.

Annons
Annons

Sedan 20 år har det varit känt att aspirin och andra läkemedel med acetylsalicylsyra minskar risken att få blodpropp och att det dämpar inflammationer.

– Detta är ju mycket spännande och också överraskande. Det var ju en stor nyhet för tjugo år sedan att det skyddade mot blodpropp. Vem kunde tro att nu, tjugo år senare, data från den studien kunde visa att det också skyddar mot tjocktarmscancer, säger professor Bo Norrving vid Lunds universitetssjukhus, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.