Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Virus kopplas till bröstcancer

Flera kött- och mjölkprodukter innehåller ett virus som kan öka risken för bröstcancer. I alla fall enligt resultatet från en fall-kontroll-studie som har publicerats i PLoS One.

Publicerad den: 2015-09-21

Annons

Viruset det rör sig om är bovine leukemia virus, BLV. Forskarna bakom studien har undersökt 239 bröstpreparat från Cooperative Human Tissue Network för att kunna analysera virusets förekomst.  

Det visade sig finnas ett starkt samband mellan BLV i bröstvävnad och utveckling av bröstcancer. Viruset påträffades i vävnaden hos 59 procent av dem som drabbats av cancer i brösten.

Forskarna passade även på att studera förekomsten av BLV hos kreatur och fann att 38 procent av dagens köttkor, samt 84 procent av mejerikorna, var infekterade av viruset.

Annons
Annons

Fall-kontroll-studien har publicerats i PLoS One.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.