Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tätheten i bröstvävnaden avslöjar cancer

Annons

Det går att förutspå vilka kvinnor som löper en ökad risk att drabbas av bröstcancer. Mammografiundersökningar visar nämligen betydligt mer än bara om det finns misstänkta knölar i brösten som kan vara cancer. Bland forskare är detta inte någon ny upptäckt, men av någon anledning pratas det väldigt lite om det. Vad det handlar om är att tätheten hos vävnaden i brösten kan ge en antydan om en kvinna ligger i riskzonen för att drabbas av bröstcancer. Genom att analysera tätheten i bröstvävnaden kan man dra slutsatser om hur stor risk varje kvinna har att utveckla bröstcancer. Det finns flera bakomliggande faktorer som kan påverka risken för att drabbas, men just tätheten i vävnaderna är enligt den senaste forskningen det som påverkar risken mest.

Bröstcancer är i dag så pass vanligt att det brukar kallas en epidemi. Omkring var nionde svensk kvinna drabbas av bröstcancer under sitt liv, och årligen dör 1 500 kvinnor i Sverige av denna cancer. Flera studier pekar på sambandet mellan tätheten i brösten och cancerrisken. Den vars bröst har en hög täthet löper fyra till sex gånger större risk att utveckla cancer än den som inte har täta vävnader i brösten.
– Om vi börjar ta reda på vilka som finns i riskgrupperna så kan vi också sätta in förebyggande åtgärder och på så sätt minska risken att drabbas av bröstcancer, säger Per Hall, professor i onkologi vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

Per Hall arbetar själv med en omfattande studie där riskgrupper ska kartläggas och han menar att det måste satsas på mer förebyggande insatser.
– Inom hjärt- och kärlsjukvården har man lyckats oerhört bra med förebyggande vård. Där har dödssiffrorna nästan halverats på 20-30 år. Men trots att vi satsar så stort på cancersjukdomar har vi inom onkologin nästan inte alls lyckats minska dödstalen, säger Per Hall. Därför måste vi börja satsa på förebyggande arbete precis som inom hjärt- och kärlsjukdom.

I dagsläget är det enda sättet man kan ta reda på om man har täta bröst är via mammografi, enligt Per Hall. Själv kan man påverka tätheten i bröstvävnaden på olika sätt. Till exempel ökar tätheten om man äter hormoner, medan att föda barn och amma minskar tätheten och därigenom bröstcancerrisken. Vikten spelar också en viktig roll. Före klimakteriet är det bra att vara lite överviktig, men efter klimakteriet betyder övervikt att det finns fler fettceller som kan producera kvinnliga könshormon vilket ger ökad cancerrisk.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons