Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snabbare vård vid bröstcancer i Norrbotten

Norrbotten utmärker sig i vården av bröstcancer. Förutom att väntetiden är kortare är Norrbotten det enda län i norr där en kvinna som är orolig för sina bröst kan ta kontakt direkt med mammografienheten och snabbt undersökas.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-03

Annons

Enligt nationella riktlinjer ska tiden från diagnos till behandling inte överstiga 28 dagar. I de fyra norrlänen drabbas omkring 750 kvinnor årligen av bröstcancer men den behandling de får skiljer sig mellan länen. I tre av länen är väntetiden betydligt längre än i övriga landet men Norrbotten är ett undantag. Det visar den regionala utvecklingsplanen för cancervården i norra regionen fram till 2018.

Ännu en utmaning i norr är att öka andelen patienter som får sitt bröst rekonstruerat redan när tumören opereras. Siffran ligger idag på bara två procent medan den i Stockholm och internationellt är tjugo procent.

Det regionala cancercentret menar att fler patienter i norrlänen borde få delta i kliniska studier under sin cancerbehandling oberoende av var de bor. Något som har visat sig förbättra vården och omsorgen för den drabbade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons